Megszigorították az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyén működő emlékhely őrzését, miután a kirándulók rákaptak a szánkózásra a tömegsírok között.

Az elmúlt hétvégén nagyüzem volt az egykori tömegsíroknál, az összes parkoló megtelt, de nem látogatókkal, hanem a télisportok kedvelőivel - tudatta csütörtökön a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora-i Emlékhelyek Alapítvány.

Az alapítvány elnöke, Jens-Christian Wagner az emlékhelyre vonatkozó rendelkezések betartására és a holtak nyugalmának megőrzésére kérte az embereket, egyben közölte, hogy megerősítették az őrséget az egykori láger körül, és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

Hordozható hangfalból bömböltette a zenét

Wagner elmondta, hogy a szánkózás nyomai egészen a tömegsírnak ásott gödrökig vezetnek, mások kutyát sétáltattak, egy nő hordozható hangfalból bömbölő zenére sportolt a hóban.

Az idő múlásával csökken a történelmi érzékenység – jegyezte meg.

A Weimar melletti egykori buchenwaldi koncentrációs táborban csaknem 280 ezer embert tartottak fogva 1937 és 1945 között, 56 ezer ember halt bele a kínzásokba, az orvosi kísérletekbe, a betegségekbe, további 20 ezren pedig a V2 rakéta gyártására 1943-ban létesített Mittelbau-Dora-i kiegészítő létesítményben.