Kétezer éves páratlan gyermeksírra bukkantak Clermont-Ferrand közép-franciaországi városban: az első század elején eltemetett gyermeket vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül.

Francia régészek különlegesnek nevezték a felfedezést. A gyermek véleményük szerint egyéves lehetett, amikor meghalt.

Egy fából készült 80 centiméter hosszú koporsóba temették, amelyet szögekkel és egy vastáblácskával díszítették. A koporsót 1-szer 2 méteres sírba helyezték és köré mintegy 20 tárgyat tettek, köztük agyagvázákat és üvegedényeket, amelyeket valószínűleg olajokkal és gyógyszerekkel töltöttek meg. Találtak egy fél disznót, és más disznóhús maradványokat valamint két fejnélküli szárnyas tetemét.
A koporsón kívül a fiú lábánál találták meg egy fiatal kutya maradványait, az állat bronzzal díszített nyakörvet viselt, amelyen egy kicsiny harang volt.

Forrás: DENIS GLIKSMAN / INRAP

A páratlan régészeti lelet a clermont-ferrand-i repülőtér bővítésekor került elő. Az ásatásokat végző régészek elmondták, hogy találtak egy idősebb gyermekhez tartozó tejfogat is, amely valószínűleg az eltemetett fiú testvéréé lehetett. A fogat egy törött kagylóhéjban helyezték a fiú mellé.

A gyerekeket akkoron családi birtokon temették el, ami azt feltételezi, hogy a közelben egy nagy méretű ház állhatott.

A halott mellé helyezett tárgyak igazán kivételesek mind mennyiségében, mind minőségében. Azt mutatják, hogy családja kiváltságos lehetett. Kisgyermekkel eltemetett kutya jól dokumentált a régészeti leletekben, de itt a nyakörv és a harang igen szokatlan" - közölte az Inrap francia régészeti intézet.

(MTI/AFP)