Az északnyugati Sanhszi tartomány fővárosában, Hszianban óriáspanda tudományos parkot hoznak létre - jelentette be a világ legnagyobb, csinlingi pandatenyésztő és -kutató központja Kínában.

A 73 hektáros parkot a kínai nagyváros Csangan kerületében építik fel. A parkban egyszerre 50 óriáspandát tudnak majd nevelni. Külön területük lesz a felnőtt példányoknak, de születésüktől korcsoportonként gondozzák majd az állatokat. A park működésében fontos szerepet szánnak a tudományos kutatómunkának, az óriáspandák védelmének, a nemzetközi kapcsolatok ápolásának, az idegenforgalomnak és a pandakultúra népszerűsítésének.

Óriáspanda Shenjang állatkertjében. Már több mint félezerre nőtt a fogságban élő pandák számaForrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Az új pandaközponttal javítani akarják a fogságban élő pandák szaporodási körülményeit és növelni a meglévő pandaállományt, emellett szeretnék tovább népszerűsíteni az óriáspandákat a Csinling-hegységben.

A világszerte fogságban élő óriáspandák száma tavaly 633 volt. Alig 2000 panda él a vadonban szabadon, többnyire Szecsuán és Sanhszi tartományban.

(MTI/Hszinhua)