A pandémia miatt nem találtak társat a bangladesi főváros állatkertje elárvult orrszarvújának, ezért birkákat költöztetnek hozzá, hogy ne legyen magányos.

Két birkát kap társként a magányos orrszarvú

A Kancsi nevű nőstény orrszarvú a dakkai állatkert egyik fő látványossága. De egy ideje már magányosan él, mivel párja, Kancsan 2013-ban elpusztult. Akkor, hogy depressziójából kimozdítsák, egy birkát költöztettek a kifutójába.

A próbálkozás bevált, de 2019-ben a birka is megbetegedett, és Kancsi megint egyedül maradt, amitől ismét depressziós lett.

Kancsi, a dakkai állatkert egyik fő látványosságaForrás: Wikimedia Commons/Rezowan

Abdul Latif, az állatkert igazgatója kedden elmondta,

hogy hamarosan két birka lehet majd Kancsi új társasága.

Tavaly szerettek volna egy hím orrszarvút találni Kancsi mellé, de ezt meghiúsította a pandémia. Idén a szomszédos Indiából próbálnak ismét társat szerezni a nősténynek. Addig is a birkákkal akarják áthidalni a várakozás idejét.

Sokat szomorkodik a magány miatt

Latif magyarázata szerint ezúttal azért két birkát költöztetnek Kancsi mellé, "mert a birkáknak is szükségük van egy partnerre a saját fajtájukból".

Kancsi gondozója elmondta, hogy mióta megint egyedül él, az orrszarvú sokat szomorkodik,

megszokott tápláléka felét sem eszi meg, csak fekszik és sokszor órákig nem reagál a hívásra.

A dakkai állatkert főbejárataForrás: Wikimedia Commons/Niriho Khoka

A 13 éves nőstény még mindig képes szaporodásra és társra van szüksége - fűzte hozzá. Egy orrszarvú fogságban 35-40 évig él. A bangladesi állatkert adatai szerint évente négymillió látogatójuk van.

(Forrás: MTI/dpa)