Restaurálják a Pathfinder űrrepülőgép életnagyságú modelljét

Pthfinder űrrepülőgép
The Space Shuttle Orbiter Pathfinder, a Space Shuttle test simulator, is seen on July 17, 2019, at the U.S. Space & Rocket Center in Huntsville, Alabama. - In Huntsville, Alabama, the legacy of Wernher von Braun and the engineers he brought from Nazi Germany after World War II is still strong. Despite his past developing weapons for Hitler, von Braun remains the town’s hero as it celebrates the 50th anniversary of the Moon landing. (Photo by Loren ELLIOTT / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy űrrepülőgép, a Pathfinder életnagyságú modelljét állítja ki az Amerikai Űr- és Rakétaközpont múzeuma Alabamában. Ez a világ egyetlen ilyen modellje.
Vágólapra másolva!

Az életnagyságú modellen a külső üzemanyagtartály és a kettős rakétameghajtók is láthatóak.

A tesztmodell több mint három évtizede állt a huntsville-i múzeum mellett. Felújítását 500 ezer dolláros (147,5 millió forintos) szövetségi támogatással és további céges felajánlásokkal finanszírozzák. A több millió dollárba kerülő restaurálás több évig fog tartani.

A Pathfinder űrrepülőgép modellje Forrás: AFP/Loren Elliott

A Pathfinder modellje eredetileg egy borítással ellátott űrhajóformájú fémkeret volt, a földi irányítás, a szállítás és egyéb folyamatok tesztelésére használták. A tesztelések végeztével üvegszálas, rétegelt lemezes borítást és motorokat kapott, hogy jobban hasonlítson egy valódi űrrepülőre.