Ami néhány évvel ezelőtt még sci-fibe illő elgondolás volt, az mára valósággá vált: mesterséges intelligencia tanítja a művégtagokat a megfelelő működésre, 3D-nyomtatóval állítanak elő csont- és porcpótlásokat, okospólókkal mérik az emberek vitális paramétereit, hogy azokból az állapotukra tudjanak következtetni – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem szerkesztőségünket. A leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítő, hosszú távú kutatási projektek zajlanak a Pécsi Tudományegyetemen, ahol számos kutatócsoport munkáját támogatja a Műszaki és Informatikai Karon (MIK) működő „Egészségügyi szoftverfejlesztés, egészségügyi AI, big data" kutatócsoport. Közreműködésükkel az orvosi és műszaki innováció új lehetőségei tárulnak fel, amelyek célja az emberi életminőség javítása

 

Egymás kutatásait is támogatják

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, valamint a Műszaki és Informatikai Kar közös fejlesztéseinek és innovatív megoldásainak működtetésére jött létre a Centre for Biomedical Engineering and Innovation, azaz a Biomedikai Mérnöki és Innovációs Központ (CBEI), amely számos kutatócsoport munkájához biztosítja a hátteret. Az egyetem tájékoztatása szerint a CBEI két fő csapásiránya a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazása, illetve az emberek életminőségét javító technológiák keresése.

Egyre nagyobb az igény ezekre az eszközkre: a képen egy 3D nyomtatás technológiával készült állkapocs protézis, amit egy 83 éves férfi koponyájába ültettek be a belga Diepenbeek város orvosi egyetemének klinikájánForrás: AFP/Yorick Jansen

A kutatócsoportok egymás kutatásait is támogatják, tagjaik többségében orvosok, fizikusok, terapeuták, illetve a mérnöki területek képviselői. Példaként említik, hogy a PTE Műszaki és Informatikai Karon működő „Egészségügyi szoftverfejlesztés, egészségügyi AI, big data" kutatócsoport együtt dolgozik az Orvosi Anyagtechnológia és a Neurorehabilitáció, Mozgásanalízis kutatócsoporttal, amely számára mozgásanalízist végeznek, a kapott információk feldolgozásával pedig képesek a mozgásukban korlátozott betegek életminőségének javítására.

Egyszerűbb lesz a bonyolult alakú tárgyak megfogása

A kutatócsoport részt vesz a legígéretesebb fejlesztések közé tartozó úttörő végtagprotézis létrehozásában, az úgynevezett Ember Arm projektben. Az egyetem tájékoztatása szerint a művégtagok váza és borítása 3D nyomtatással készül, így bármilyen méret és dizájn legyártható.

Az eszköz ráadásul egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével tanítható:

nem a betegnek kell megtanulnia, hogyan igazítsa az izomműködését a protézis rögzített beállításaihoz, hanem utóbbi tanítható használója viselkedési szokásainak figyelembevételével. Ennek köszönhetően egyszerűbb lesz a bonyolult alakú tárgyak megfogása és változatosabb mozgásformák végezhetők el.

Az Ember Arm projektben a művégtagok váza és borítása 3D nyomtatással készül, így bármilyen méret és dizájn legyárthatóForrás: Pécsi Tudományegyetem

Azt tűztük ki célul, hogy a projekteket nem az íróasztalnak írjuk, ezért igyekszünk céges együttműködéseket kialakítani, hogy olyan termékeket hozhassunk létre, amelyek innovatívak, és akár az orvos-, akár a műszaki tudományban hasznosulnak" – mutatott rá dr. Schiffer Ádám egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője a hozzánk eljuttatott anyagban. – Legújabb projektjükben „okospólókkal" mérik az emberek vitális paramétereit és ebből következtetnek az állapotukra, illetve arra, hogy mennyi energiájuk van még, milyen mértékben terhelhető az emberi szervezet.

Hozzátette: ezeket az eredményeket akár katonai területen, akár a repülőgépet irányító pilótáknál is felhasználhatják.