Műalkotásokat készítenek a Mount Everesten (Csomolungma) begyűjtött hulladékokból Nepálban és a kész műveket ki is állítják egy galériában: a kezdeményezéssel arra akarják felhívni az emberek figyelmét, hogy nem szabad hagyni, hogy a világ legmagasabb hegye szemétlerakóvá váljon.

Nem szeretnék, hogy szemétlerakóvá váljon a hegyek fejedelme

A 8848,86 méter magas hegyet és térségét az alpinisták és kirándulók által hátrahagyott, használt oxigénpalackok, szétszakadt sátrak, eltört létrák, konzervek és műanyag csomagolások szennyezik.

Nehéz dolga volt az első földrajzi kutatóknakForrás: AFP/Phunjo Lama

Tommy Gustafsson, a látogatóközpontként és hulladékújrahasznosító-üzemként működő Sagarmatha Next Centre projektigazgatója és társalapítója szerint helyi és külföldi művészeket kérnek fel, hogy készítsenek műalkotásokat a begyűjtött szemétből, valamint a helyieknek is megtanítják, hogy miként tudnak maguk is "kincseket" készíteni a hulladékokból.

A hegymászók teleszemetelik a Mount Everestet.Forrás: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39442821/tonnes-of-rubbish-is-being-cleared-from-mount-everest

"Meg akarjuk mutatni, hogy miként lehet egyszerű szemétből értékes műalkotást csinálni, valamint munkahelyet és jövedelmet teremteni" - mondta Gustafsson.

Közel négyezer méter magasan lesz látható a különleges tárlat

A központ 3 780 méter magasan, az Everest alaptáborába vezető fő túraútvonal mentén található, és a tervek szerint tavasszal nyitja meg a kapuit a helyiek előtt. A kiállított műalkotások és termékek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a világ legmagasabb hegye nem válhat szemétlerakóvá.

A hegymászóknak körülbelül fele hozza le a szemetét az Everestről.Forrás: https://phys.org/news/2019-05-bodies-ten-tonnes-rubbish-everest.html

A tárgyakat meg is lehet vásárolni és a befolyó összeget a régió megóvására fordítják. 2019-ben több mint 60 ezer túrázó, alpinista és hegyi vezető látogatott el a területre.

(Forrás: MTI/Reuters)