Különös kincsre bukkantak a régészek az ősi Szakkara mellett, közvetlenül II. Teti fáraó piramisa szomszédságában, aki időszámításunk előtt 2323 és 2291 között uralkodott. Az Egyiptomi Régiségügyi Minisztérium nyilatkozata szerint a halotti templomot az óbirodalmi hatodik dinasztia első fáradójának felesége tiszteletére építették.

A kőből készült templom délkeleti oldalán három sárból épült raktár található, amelyekben a királynőnek és férjének szánt felajánlásokat helyezték el. A piramis közelében az egyiptomi régészek csapata számos sírgödröt is talált, amelyek olyan emberek maradványait rejtik, akik Egyiptom 18. és 19. dinasztiájának idején (Krisztus előtt 1550 és 1186 között) éltek. A szakemberek szerint ezek a temetkezések valószínűleg a fáraó halála után kialakult Teti-imádó kultusz részét képezték, amely valószínűleg több mint egy évezredig aktív maradt és az emberek emiatt a fáraó piramisa közelében akartak temetkezni. A régészek eddig több mint ötven fakoporsót tártak fel a szakkarai nekropoliszban, számos tárgyi lelet társaságában, számolt be a LiveScience online tudományos portál.

A titokzatos tekercs négy méter hosszúForrás: Egyptian Antiquities Ministry

A sírgödrök egyik legérdekesebb felfedezése egy négy méter hosszú papirusz tekercs, amely a „Halottak könyvének" 17. fejezetét tartalmazza;

kézirat az ókori egyiptomiak szerint segített az elhunytnak a túlvilágon keresztül haladni. A papirusz tulajdonosát Pwkhaef-nek hívták, de ugyanezt a nevet találták a régészek az egyik fakoporsón és négy shabti figurán is, amelyek szintén az elhunytakat támogatják a túlvilágon.
A tudósok jelenleg még fontos analízisnek vetik alá a szöveget, ám a 17. fejezet számos kérdést és választ vet fel: egyfajta iránymutatást azoknak, akik a túlvilágon próbálnak meg eligazodni.

A feltárások helyszíne SzakkarábanForrás: Ministry of Antiquities

A sírgödrök között a csoport felfedezte az ókori Egyiptom sokoldalú monumentális formáját, amely egy Khaptah nevű férfihoz és Mwtemwia nevű feleségéhez köthető, akit a fáraó katonai szekerének felügyelőjeként azonosítottak. Az úgynevezett „stelae" felső részén az látható, hogy a pár Osiris, az alvilág egyiptomi istene előtt tiszteleg, míg az alsó részen a székeken ülő pár látható, hat gyermekükkel együtt. Három lányuk ülő és illatos lótuszvirágot formál.

A régészek abban egyelőre nem biztosak, hogy melyik fáraót szolgálhatták, ám úgy vélik, hogy talán II. Ramszeszt.

A piramis melletti temetkezési aknákban emellett fegyvereket, köztük baltát, istenszobrokat és néhány múmiát is találtak.