Lehet, hogy a sült falatok jót tesznek az ízlelőbimbóknak, ám a legújabb kutatások szerint az egészségünknek nem igazán. Egy új metatanulmány arról számol be, hogy az ilyen ételek fogyasztása a súlyos szívbetegségek és a stroke megnövekedett kockázatához kapcsolódhat.

Számos tanulmány adatait vetették össze

A legtöbben törekszünk arra, hogy ne csak gyorséttermi ételeket fogyasszunk, ami a tudósok szerint csodálatra méltó, de ettől még nem válik az étrendünk automatikusan „egészségessé". Ahogy arra már korábbi tanulmányok is rámutattak: a nyugati étkezési szokások elősegítik a rossz szív- és érrendszeri egészséget, de azt nem lehetett tudni, hogy a sült étel mennyire járul hozzá ehhez. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a kérdést, egy kínai kutatócsoport áttekintette a témával kapcsolatos korábbi kutatásokat, majd összegezte azok eredményeit.A csapat tizenhét tanulmányt tekintett át, amelyeken 62 445 résztvevő vett részt, és ahol 36 727 fő kardiovaszkuláris eseményt, például szívrohamot és stroke-ot rögzítettek.

A sült ételek fogyasztásával kapcsolatban meglepő tények láttak napvilágotForrás: Pexels

Összegyűjtötték további hat tanulmány adat adatait, amelyek hosszú időn keresztül (átlagosan 9,5 év) követték nyomon betegeiket, és amelyekben összesen 54 873 résztvevő vett részt.

Összegezve, az adatok célja az volt, hogy segítsen felmérni, mennyire káros a sült étel a szív- és érrendszeri egészségünkre, és

mennyire növeli a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát.

A BMJ tudományos folyóiratban közzétett tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a csoport azon résztvevői, akik a legtöbb sült ételt fogyasztották, 28 százalékkal nagyobb eséllyel éltek át kardiovaszkuláris (CVS) eseményt, mint azok, akik a legkevesebbet fogyasztottak; 22 százalékkal magasabb volt a szívkoszorúér-betegség; és 37 százalékkal magasabb a szívelégtelenség kockázata is.

Számos lehetséges magyarázat létezik

Ennek ellenére a megállapítások nem feltétlenül meggyőzőek a ZME Science online tudományos lap szerint. Néhány tanulmány csak bizonyos típusú sült ételt, például sült hal vagy a burgonya fogyasztásának következményeit követte nyomon, ám a kutatásban résztvevők teljes táplálkozását nem. Emellett a legtöbb kísérlet az önkéntesek saját beszámolóin alapult, ami nem feltétlenül megbízható. A legfrissebb kutatást végző, kínai tudósok szerint mindezek azt is jelenthetik, hogy egyes vizsgálatok talán „alábecsülik" a sült ételek, valamint szív- és érrendszeri egészség közötti összefüggéseket.

A só szervezetünk számára elengedhetetlen anyag, ám túl nagy mennyiségű bevitele súlyos problémákat okozhatForrás: Getty Images

Megjegyzik azt is, hogy ezeket a tényezőket figyelembe kell venni az eredmények értelmezésekor.
Még mindig nem világos azonban, hogy a sült ételek hogyan befolyásolhatják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ám a csapatnak van néhány lehetséges magyarázata.

Úgy gondolják, hogy miután a sült ételek energiában gazdagok, ám a bennük lévő növényi olaj transz-zsírsavakká bomlik a testünkben, ami káros.

Emellett a sütés számos mellékterméket generál, amelyek részt vesznek a gyulladásos folyamatokban, ráadásul a sült ételek gyakran nagyon sósak is.