Hamarosan befejeződik az emberi Covid-19-fertőzés kiszagolására elsőként betanított kutyák kiképzése Belgiumban. A kutyák februárban vizsgáznak, és utána vetik be őket éles helyzetekben.

A projektet dr. Chris Callewaert, a bőr mikrobiológiájának szakértője vezeti. A bőr mikrobiomja határozza meg a testszagot, ami egyes betegségek esetén megváltozik, ezt a kutyák képesek érzékelni.

Kutyákat már korábban is képeztek ki betegségek, például rákbetegségek detektálására, de a Covid-19-fertőzés kiszagolására most először indult ilyen projekt.

Callewaert tavaly augusztusban toborzott koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeket, és vett tőlük szagmintákat.

A border collie-t tartják az egyik legokosabb kutyafajtánakForrás: Wikimedia Commons

„Azért, hogy a kutyák képesek legyenek detektálni a koronavírusos beteg szagát, ki kell képezni arra, hogy felismerjenek bizonyos szagprofilt. És már azt is tudjuk, hogy a koronavírus specifikus szagot hoz létre a verejtékben" – mondta Callewaert.

A kutyákra ez a feladat semmiféle veszélyt nem jelent, mert nem fertőződnek meg az emberi koronavírussal - tette hozzá a kutató.

„A koronavírus csupán nyállal és az orrból származó részecskékkel terjed, a bőr közvetítésével, vagy a bőrön lévő izzadsággal nem. A vírus kizárólag a nyállal vagy az orrból származó cseppekkel kerülhet a bőrre" – mondta Callewaert.

A kutatók kontrollként olyan izzadságmintát is vettek, amelyben szinte biztos nem volt jelen a vírus szaga.

Koronavírus-kereső kutya kiképzéseForrás: BELGA via AFP/Dirk Waem

Ezután kezdődhetett a több hónapos kiképzés. A tréningen 11 kutya vesz részt, főként belga juhászkutyák, spánielek és border collie-k, valamint egy beagle.

„Alapvetően bármelyik kutya kiképezhető nyomkövető kutyává" – mondta Callewaert a VRT belga rádióadónak. „De minél hosszabb az orruk, annál több benne a szagreceptor."

Azért, hogy minél sikeresebb legyen a program, olyan kutyákat választottunk, amelyek eleve dolgoztak már „kiszagolóként", például bomba- vagy drogkeresőként, illetve áldozatkutatóként a tűzoltóságnál.

Most pluszkiképzést kaptak azért, hogy felismerjék a koronavírust is.

Koronavírus-kereső kutya kiképzéseForrás: BELGA via AFP/Dirk Waem

A tréning hat hétig tart. Az első héten a kutyák csak pozitív mintákkal találkoznak, hogy megismerjék a koronavírusos szagprofilt. Ezután el kell különíteniük a pozitív mintákat a negatívtól.

Ehhez egyszerű közlekedési bójákat használnak. Négy méter hosszan hat bóját helyeznek el, amelyből az egyik pozitív verejtékkel van bekenve. A kutyának le kell ülnie a pozitív mintájú bója előtt. Ha jól teljesíti a feladatot, jutalmat kap.

A most zajló kiképzés február elejére fejeződik be. Ekkor a kutyák vizsgáznak, rangsorolják őket, majd munkába állhatnak.

Az még nem teljesen tiszta, hogy hol fogják bevetni őket. Dolgozhatnak például repülőtereken az utasok ellenőrzésekor vagy rendezvényeken, a vendégek átvizsgálásakor.