A Földön egyes szervezetek a forró, míg mások az extrém hideget kedvelik. Megint mások pedig csak egy tenger alatti vulkán tűzforró savsugarai között érzik magukat otthon. Utóbbiakat extrémofil szervezeteknek is hívjuk, amelyek olyan, rendkívül zord környezetben élnek, amely körülmények elpusztítanának minden mást.

A különleges szervezetek csoportjának tagjai általában mikroszkopikus méretűek és valahogy ellenállnak még a sugárzásnak is. Ilyenek például a medveállatkák, ezeknek több mint ezer faja ismert és hihetetlen túlélőnek számítanak, a Föld legellenállóképesebb élőlényei. Szintén az úgynevezett „extrémofil" szervezetek közé tartoznak a prokarióták, más néven az elősejtmagosok vagy sejtmag nélküli egysejtűek, amelyek megélnek még a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban is. Nem szabad megfeledkeznünk savat „szürcsölő" baktériumokról sem, amelyek a Yellowstone termálforrásait olyan színessé teszik.

A Brother's Volcano mélytengeri vulkánForrás: Wikimedia Commons

Most az Új-Zéland közelében fekvő egyik mélytengeri vulkánt kutató tudósok csaknem 300 új, szélsőséges körülmények között élő mikrobát vettek fel ugyanebbe a képzeletbeli, furcsa klubba.

A Proceedings of the National Academy of Science tudományos szaklapban publikált tanulmányban a tengerbiológusok egy távvezérelt robot segítségével vettek mintát az 1800 méter mély Brother's Volcano vulkán üledékéből, amely Új-Zélandtól mintegy 320 kilométerre északkeletre található.

A vulkanikus üledék későbbi DNS-elemzésében a csapat 285 különféle új mikrobát azonosított,

amelyeket a tudomány korábban nem ismert: 202 potenciális új baktériumfajt és 82 archaea fajt (ősi egysejtű mikrobákat, amelyek szélsőséges környezetben élnek).

Közeli felvétel egy medveállatkárólForrás: William R Miller

A Yellowstone-ban élő mikrobák sokaságához hasonlóan a Brother's Volcano  területén is különböző mikrobák élnek, a környező víz hőmérsékletétől és savasságától függően – mondta Mircea Podar, a Oak Ridge National Laboratory rendszergenetikusa a LiveScience online tudományos portálnak. – Bizonyos fajok kedvelték a vulkán kalderájának falát, amelyek folyamatosan fémekkel teli, 320 Celsius fokos folyadékot lövellnek ki.

Hozzátették: más fajok a kéngáz szivárgását „kedvelték". Amellett, hogy a tudósok ennyi új fajt fedeztek fel a mikrobiális élet szereplői közül, az eredményeik újabb eszközt adhatnak a Föld legszélsőségesebb helyeinek tanulmányozásához.