Egy 17. században ültetett keleti platán "klónjával" gazdagodott a híres római Borghese park (Villa Borghese).

A hatesztendős keleti platán (Platanus orientalis) egy több mint 400 évvel ezelőtt, Scipione Borghese bíboros által elültetett ritka egyed klónja. Borghese annak idején gyönyörű kerteket alakított ki műtárgyakkal teli római villája körül.

A Borghese park "Platánfa-völgyében" ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.
A Villa Borghese Barátai nevű társaság vezetője, Alix Van Buren, ezen fák egyikének, Adónisznak egy aprócska ágát ültette el évekkel ezelőtt egy cserépbe.

A palánta idővel átkerült Van Buren dél-franciaországi birtokának gazdag, napsütötte földjébe, hogy tovább erősödjön, ma pedig már a Borghese parkban áll az eredeti keleti platán szomszédságában.
"Megfelelő gondoskodás mellett ifjabb Adónisz több száz évig is elélhet, a jövő nemzedékeinek örömére" - írta Facebook-oldalán a társaság.

A klónozott fa elkerítveForrás: AFP/Andreas Solaro

Az Örök Város régi platánfáinak "klónozásával" már sokszor megpróbálkoztak, de csak most először sikerült a "botanikai bravúr". A társaság kutatókhoz fordult segítségért, hogy pontosan leírják a klónozási eljárás menetét.

Van Buren szerint a Borghese által ültetett fák a nyugati világ egyedüli régi keleti platánjai, amelyek városi környezetben élnek. Borghese múzeumként működő villaépülete ma is őrzi a bíboros lenyűgöző szobor- és festménygyűjteményét, köztük Bernini- és Caravaggio-alkotásokat.

(MTI/AFP)