Bronzkori kincsek árulkodnak az angolszászok különös életéről

angolszász
A különleges textil, amit az ásványok őriztek meg ilyen formában
Vágólapra másolva!
A közép-angliai Northamptonshire-ben hatalmas angolszász temetkezési helyet tártak fel a régészek, akik egy négyezer éves bronzkori sírokat, köztük temetkezési halmokat is azonosítottak a közelben. A most előkerült leletek sokat elárulnak a régió lakóinak életéről.
Vágólapra másolva!

A régészek összesen 154 darab, körülbelül 1500 éves múltra visszatekintő angolszász sírt tártak fel, amelyekben közelében 3000 tárgyat találtak, köztük fegyvereket és ékszereket. A közelben felfedezett településen 42 hasonló korú struktúrát azonosítottak.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az angolszász kor körülbelül 600 évig, körülbelül 410-től, a germán törzsek angliai megtelepedésétől 1066-ig, Hódító Vilmos inváziójáig tartott.

Így az új felfedezés ennek az időszaknak a kezdetére datálódhatott. A helyszínt akkor fedezték fel a munkások, amikor új lakótelepet kezdtek építeni Overstone falu közelében. A Museum of London Archaeology (MOLA) régészei elvégezték a terület feltárását, ahol a régebbi leletek között negyvenhat bronzkori temetést és hét, Krisztus előtt 2300 és 800 közötti időszakban épült struktúrát találtak.

A kutatók különböző személyes tárgyakra is bukkantak Forrás: Museum of London Archaeology (MOLA

Ezek a leletek pillanatképet adhatnak arról, hogyan éltek és haltak meg az egykor itt élő emberek.

– mondta Simon Markus projektvezető, a MOLA régésze a LiveScience online tudományos portálnak. –Ráadásul ritkán találni angolszász települést és temetőt egyszerre egy ásatás során.

A csapat mintegy 150 brossra, 15 gyűrűre, 2000 gyöngyre, 25 dárdára, 40 késre és 15 pajzsra bukkant, valamint személyes tárgyakat, például kozmetikai készleteket és csontfésűket is találtak a helyszínen.

Az egyik leginkább figyelemre méltó felfedezésnek egy angolszász textil ásványokkal összetömörödött töredéke számít:

a hasonló anyagok általában nem konzerválódnak ilyen hosszú időre és felbomlanak, mielőtt bárki hozzájuk érne.

A különleges textil, amit az ásványok őriztek meg ilyen formában Forrás: Museum of London Archaeology (MOLA

A régészek szerint a további feltárások segíthetnek megérteni az ősök életmódját mind az angolszász időszakban, körülbelül 1500 évvel ezelőtt, mind a bronzkorban, közel 4000 évvel ezelőtt.

Az emberi maradványok mesélhetnek a helyiek étrendjéről, egészségéről és származásáról, míg az épületeik felfedhetik, hogy milyen volt a mindennapi életük és hogyan hasznosították a környezetüket ebben a két különböző időszakban.