A virágos növények eredetére világít rá egy új nemzetközi tanulmány: svájci, svéd, brit és kínai kutatók egy a tudományt már Darwin óta foglalkoztató rejtélyt oldottak meg.

Korábban léteztek az eddig feltételezetteknél

A Nature Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a virágos növények a 200 millió éve kezdődött és mintegy 145 millió éve véget ért jura földtörténeti időszakból erednek, vagyis több tízmillió évvel korábbról, mint amit az eddigi legöregebb kövületek mutatnak.

Egy kihalt virágos növény fosszíliája Argentína kréta időszaki rétegeibőlForrás: Cornell University

A létezőknél idősebb kövületek hiánya a fosszilizáció kis valószínűsége, valamint a korai virágos növények ritkasága számlájára írható - vélik a tudósok.

A virágos növények a modern ökoszisztémák leggazdagabb, legsokszínűbb csoportja,

amely magába foglalja az emberi táplálékul szolgáló szinte összes növényt.

A napjainkban ökológiai szeempontból rendkívül fontos  virágos növények már a jura időszakban megjelenhettekForrás: Shutterstock

Az eddig ismert kövületek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy a virágos növények a jurát követő kréta időszakból származnak, amely 145 millió éve kezdődött és 66 millió éve ért véget. Molekuláris órájuk azonban az első virágos növények megjelenését mintegy 100 millió évvel korábbra teszi.

Hatalmas adatbázist használtak a matematikai modellezéshez

A kutatók következtetései a kövületek előfordulásának nagy globális adatbázisa alapján végzett

bonyolult matematikai számításokból és számítógépes modellezésekből származnak.

A 198 virágos növénycsalád 15 ezer fosszíliájára alapuló adatbázist Jao-vu Hszing és kutatócsoportja állította össze több mint 700 publikáció alapján.

Fosszilis ősi rózsaféle az eocén időszakbólForrás: Stonerose Interpretive Center & Eocene Fossil Site

A tudósok következtetései szerint számos faj őse már megjelent a jura időszakban, ám robbanásszerűen csak később terjedtek el a virágos növények, mintegy 72-125 millió évvel ezelőtt.

(Forrás: MTI/dpa)