Évekig tartó védelmet nyújthat a Szputnyik V vakcina

Moszkva, 2021. január 19. Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t készül beadni egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója. A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának elemzése szerint a Lancet folyóiratban közölt adatok tudományos szemmel egy, az eddigiekhez hasonlóan jó profilú vakcina képét festik.
Vágólapra másolva!

"Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig,

- mondta az akadémikus.

Gincburg szerint a vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki.

Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.

Egy egészségügyi dolgozó kezében a Szputnyik V vakcina egy adagja Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A sajtótájékoztatót megelőzően a The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy

az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 évesnél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos.

A védőoltástól eredő immunitás az 1,3-1,5-szöröse a betegség utáninak.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy

Oroszország idén mintegy 700 millió ember Szputnyik V-vel való beoltását tudja biztosítani.

Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt. Hozzátette, hogy az RFPI mérlegeli a vakcina fehéroroszországi, iráni és törökországi gyártásának lehetőségét.

Magyar elemzés a Szputnyik V-ről

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja Facebook-posztban elemezte a Szputnyik V-ről szóló tudományos publikációt.

A teszt harmadik fázisában 16 501 ember kapott vakcinakészítményt (közülük 1611-en 60 év felettiek) és 5476 ember placebót (közülük 533-an hatvan év felettiek). Ahogy megírtuk, a vakcina 91,6%-ban hatékony, az antitestek 98%-ban jelentek meg 42 nappal az első oltást követően. Az első oltás után 15 nappal már mérhető védelmet mutattak ki, amely 21 nap után már 73,6%-ra nőtt.

A 18-30 éves korosztályban valamivel magasabb volt a hatékonyság, mint bármely más korosztályban. 30 év felett már nem volt különbség a hatékonyságban.

- írja az értékelésben Kemenesi Gábor.

A tesztek nem mutattak az influenza elleni oltástól eltérő mellékhatásokat, és nem volt olyan súlyos mellékhatás vagy haláleset, amely az oltáshoz lenne köthető.

Azt egyelőre bizonyítottan nem lehet tudni, hogy meddig véd a vakcina (ezt csak akkor tudjuk meg, ha már eljutunk addig az ideig, amikor már nem véd, ahogy fent említettük, az orosz tudósok azt feltételezik, hogy legalább két évig hatásos - a szerk.).

Végezetül Kemenesi Gábor adjunktus, víruskutató a következőképpen összegzi az adatokat:

"Megnyugtató, hogy a vakcinák palettája egy újabb taggal bővült, mind az elérhető mennyiség, mind pedig a kedvezőbb szállítási opciók miatt a világ számos országa számára fontos eredmény ez. A transzparencia továbbra is a legfőbb minőségi és megbízhatósági mutatója bármely vakcinakészítménynek.

A gyártási folyamatok megbízhatóságát és a készítmény minőségének folyamatos biztosítását pedig a gyógyszerhatósági ellenőrzés és engedélyezés hivatott ellenőrizni és garantálni.

A tudományban érdemes még bízni".