Biztonságos, 92 százalékos hatékonyságú az orosz vakcina

Vágólapra másolva!
91,6 százalékos hatékonyságot állapítottak meg az orosz Szputnyik V vakcina utolsó vizsgálati fázisában. Az eredményeket a The Lancet orvostudományi szaklap közölte kedden.
Vágólapra másolva!

A közel 92 százalékos hatékonyság mellett a vakcinának nincsenek komolyabb mellékhatásai, így biztonságosnak minősítették a szakemberek.

Az orosz védőoltás megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását, és jelentősen csökkenti a vírus miatti elhalálozás esélyét, áll a tanulmányban.

A Szputnyik V egy modern vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus fehérjéjét kódoló genetikai anyagot két fajta ártalmatlan adenovírussal viszik a szervezetbe. Az idegen anyagra a szervezet reagál, és ezáltal kialakul az immunválasz, ami védelmet biztosít a későbbiekben a COVID-19 megbetegedés ellen. (A Szputnyik V részletes működéséről ebben a cikkünkben olvashat).

A vakcina minden korcsoportban, fiataloknál és időseknél is hatásos volt, és már egy dózis beadása jelentősen csökkentette a vírus okozta tüneteket, olvasható a tanulmányban.