Erre biztos nem gondolna, amikor D-vitamin-pótlást tervez

gomba
A felszínről nem is látható, hogy az Armillaria ostoyae fonalhálózatának köszönhetően valójában milyen hatalmas területet fed le
Vágólapra másolva!
Ha valaha is okokat keresett arra, hogy több gombát fogyasszon a jövőben, most megtalálta. A legújabb kutatások szerint a gomba hozzáadása az étrendhez növelheti a legfontosabb mikrotápanyagok, például a D-vitamin bevitelét anélkül, hogy túlzottan meghaladná a napi kalória szükségletünket. Az előnyei mind a gyermekek, mind a felnőttek étrendjéhez köthetők.
Vágólapra másolva!

A tudósok rámutattak, hogy a gomba régóta része az emberi étrendnek, és mind élelmiszerként, mind gyógyszerként használják.

Számos ugyanolyan táplálkozási előnnyel jár, mint a zöldségek, de ötvözi a húsban, a babban és a gabonában gyakran előforduló előnyös tulajdonságokat, például a nagyszámú fehérjét.

Amerikai kutatók egy csoportja most a gombák táplálkozási hatásai modellezte, amelyhez felhasználta az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat (NHANES) étrendi beviteli adatait, amely kétévente 10 000 felnőtt és gyermek mintáját tartalmazza. A Food Science and Nutrition tudományos szaklapban publikált tanulmány a 2011 és 2016 közötti felmérésekre összpontosított.

A gombák sokszor páratlan íz- és zamatanyagai és glutaminsav-tartalma ízfokozó hatású Forrás: Alison Pouliot Photography/Alison Pouliot/Alison Pouliot

A szakemberek korábban már megállapították, hogy a gombabevitel több, kulcsfontosságú tápanyaggal és a jobb minőségű étrenddel jár az egészségre nézve.

Most azt szerették volna megvizsgálni, hogy mi történne akkor, ha a fogyasztók több gombát kezdenének fogyasztani. Arra jutottak, hogy mindössze 84 grammnyi gomba hozzáadása az étrendhez számos olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek gyakran hiányoznak az étrendünkből. Ez igaznak bizonyult a kétspórás csiperke, a portabello- és a laskagombára is, rost (5-6 százalék), réz (24-32 százalék), a foszfor (6 százalék), a kálium (12-14 százalék), a szelén (13-14 százalék), a cink (5-6 százalék) és a riboflavin (13-15 százalék) bevitel tekintetében.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az UV-fénynek kitett gombák képesek arra, hogy D2-vitaminná alakítsák a gombában nagy mennyiségben előforduló ergoszterol nevű vegyületet.

Ahogy arra a kutatók rávilágítottak, a mi szervezetünkhöz hasonlóan a gombák is D-vitamint termelnek a napfény hatására.

A gomba lehet az első számú D-vitamin forrás? Forrás: MTA

– mondta Mary Jo Feeney, táplálkozás kutatási koordinátor a ZMEScience online tudományos portálnak. – A felmérésekből származó adatokat a táplálkozási állapot és az egészségfejlesztéssel és a betegségek megelőzésével való összefüggéseinek felmérésére, valamint a nemzeti normák megfogalmazásának elősegítésére is használhatjuk.

A korábbi évek tanulmányai is hasonló eredményeket tártak fel a gombákkal kapcsolatban. Ezek szerint például

azok, akik hetente legalább két adag gombát fogyasztanak, jobban teljesítenek az agyi tesztekben, és összességében gyorsabb az agyuk információfeldolgozási sebessége.

A megállapítás különösen releváns a napfényhiányos téli időszakban, illetve a jelenlegi COVID–19 járványban. Különböző kutatások ugyanis alacsony D-vitamin-szintet mutattak ki az új koronavírussal diagnosztizált betegek körében.