Hatalmas robajjal zuhant a világhírű doveri fehér sziklák egy darabja a La Manche-csatornába. A zuhanást a közelben tartózkodók fotói és videófelvételei is megörökítették.

A doveri sziklák mintegy 90 millió évesek, fehér színüket magas krétatartalmuknak köszönhetik. A puha mészkőféle miatt különösen erőteljesen érvényesül rajtuk az erózió.

A sziklák egyre több része zuhan a tengerbe. A kutatók szerint az elmúlt 150 évben a sziklák tízszer gyorsabban erodálódtak, mint az azt megelőző 7000 évben. A Kent Live hírportál információi szerint viszont az elmúlt 20 évben mindössze két alkalommal zuhant le hasonlóan nagy szikladarab.

Az erózió együttes oka a meglehetősen puha kréta, a szikláknak csapódó hullámok ereje, valamint a viharok és a heves csapadék.

A közösségi oldalak felhasználói némi gúnnyal az Egyesült Királyság politikai helyzetét látják visszatükröződni a természeti jelenségben. Milyen humora, iróniája és időzítése van a természetnek: Brexit-Britannia ikonikus sziklái a jeges tengerbe zuhannak- írta egy Twitter-felhasználó.