A doveri fehér sziklák hatalmas darabja zuhant a La Manche-csatornába

politics Horizontal ILLUSTRATION GENERAL VIEW TOURISM CLIFF SEASIDE LANDSCAPE
The White Cliffs are seen at St Margaret's Beach in Dover on the south coast of England on December 31, 2020 the day that Britain leaves the EU single market and customs union. - The White Cliffs of Dover, which on a clear day are visible from France less than 30 miles (nearly 50 kilometres) across the Channel, have long been a symbol of Britain. Now, the nearby town, which can trace its history back to Roman times, and its busy port are on the frontline as Britain embarks on a new future outside the European Union. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas robajjal zuhant a világhírű doveri fehér sziklák egy darabja a La Manche-csatornába. A zuhanást a közelben tartózkodók fotói és videófelvételei is megörökítették.
Vágólapra másolva!

A doveri sziklák mintegy 90 millió évesek, fehér színüket magas krétatartalmuknak köszönhetik. A puha mészkőféle miatt különösen erőteljesen érvényesül rajtuk az erózió.

A sziklák egyre több része zuhan a tengerbe.

A kutatók szerint az elmúlt 150 évben a sziklák tízszer gyorsabban erodálódtak, mint az azt megelőző 7000 évben. A Kent Live hírportál információi szerint viszont az elmúlt 20 évben mindössze két alkalommal zuhant le hasonlóan nagy szikladarab.

Az erózió együttes oka a meglehetősen puha kréta, a szikláknak csapódó hullámok ereje, valamint a viharok és a heves csapadék.

A közösségi oldalak felhasználói némi gúnnyal az Egyesült Királyság politikai helyzetét látják visszatükröződni a természeti jelenségben.

- írta egy Twitter-felhasználó.