Vizsgálni fogják a vírusbetegségekre és a Parkinson-kórra használt szer, az amantadin alkalmazását a Covid-19 gyógyításában a kelet-lengyelországi Lublin városában működő klinikai kórházban, valamint hat más lengyel gyógyintézményben - közölte csütörtökön a lengyel sajtó.

Kétszáz páciensen végzik el az első vizsgálatokat

A lublini kórház szóvivője csütörtökön elmondta: az állami orvostudományi kutatóügynökséggel (ABM) kötött szerződés értelmében 6,5 millió zlotyt (515,2 millió forint) érő támogatást kaptak az amantadin gyógyító hatásának kutatására a Covid-19 kór kezelése során.

A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról.Forrás: Science Library

A lublini klinika által irányított projektben részt vesz további hat lengyelországi gyógyintézmény, köztük a varsói belügyminisztériumi kórház is. Kezdetben kétszáz, a Sars-CoV-2-fertőzés tünteteit mutató, de

légzési panaszoktól mentes páciensen vizsgálják a gyógyszert,

a terápia hatékonyságáról két héten belül várhatók az első eredmények. Ezt követően a vizsgált csoport bővítése lehetséges.

Egyik betegnél sem fejlődtek ki a Covid-19 súlyos tünetei

A lublini klinikai kórház tavaly tavasszal kérvényezte a projekt támogatását, azóta egyes lengyelországi orvosok a súlyos légzési elégtelenség megakadályozásában

nagyon hatékonynak minősítették a saját praxisukban már alkalmazott módszert.

A lublini kórház csütörtöki közleménye szerint azon betegek közül, akiknél múlt tavasz óta amantadint alkalmazták, egyiknél sem fejlődtek ki a Covid-19 betegség súlyos tünetei.

A koronavírus művészi ábrázolásaForrás: MedicalNewsToday

A kutatásban azt is vizsgálják, az amantadin hogyan alkalmazható a Covid-19 esetleges neurológiai szövődményeinek kezelésében.

(Forrás: MTI)