Puszta kézzel nyúlt az olvadt fémbe, ami jött, arra senki se számított

Vágólapra másolva!
Hihetetlennek tűnő videó kering a neten: egy férfi, mindenféle védőfelszerelés nélkül belecsap a tűzforró, olvadt fémbe, mégsem sérül meg. Hogyan csinálta?
Vágólapra másolva!

A felvételen szereplő férfi nem rendelkezik semmilyen különleges képességgel, csupán a Leidenfrost-jelenséget használja ki - olvasható az IFL Science tudományos portál cikkében.

A Leidenfrost-hatás egy olyan jelenség, amelyben egy folyadék egy, a folyadék forráspontjánál jóval forróbb anyaggal kerül kölcsönhatásba, akkor a folyadék körül szigetelő gőzréteg alakul ki, amely meggátolja a folyadék gyors felforrását. Például egy forró fémlapra cseppentett vízcsepp hosszú ideig mozog, „táncol" a fémlap felszínén, mielőtt teljesen elpárolog.

A férfi esetében a bőrön lévő nedvesség képzett gőzréteget, megóvva kezét a súlyos égési sérüléstől. Ez a mutatvány azonban csak akkor működik, ha nagyon rövid idő alatt csinálják meg. Amennyiben a munkás egy másodperccel tovább tartotta volna kezét a forró fémben, minden bizonnyal megsebesül. Bár tagadhatatlanul látványos, a kísérletet nem érdemes otthon reprodukálni.