Paraasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség

Nemzetközi Űrállomás
A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán kering
Vágólapra másolva!
Paraasztronauta-programot is indít az Európai Űrügynökség (ESA), mely 11 év után először újra űrhajósokat toboroz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség eddig még csak két női űrhajóst küldött a kozmoszba

A jelentkezési idő március 31-én kezdődik és május 28-án zárul, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget - közölte kedden a szervezet. "A sokszínűség előny", ez gazdagítja a csapatot - mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója, aki kiemelten bátorítja jelentkezésre a nőket.

Az űrben valaha járt 560 személy közül mindössze 65-en nők, közülük pedig 51-en amerikaiak.

Claudie Haigneré a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Konsztantyin Mirovics Kozejev és Viktor Mihajlovics Afanaszjev orosz űrhajósok társaságában Forrás: NASA

Az ESA csupán két nőt küldött eddig az űrbe - Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit.Az ESA hat személyt keres, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további 20 férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra keres, ők speciális missziókon vesznek részt.

Vizsgálni szeretnék a testi fogyatékkal élők űrrepülési lehetőségét

Az ESA a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a Parastronaut (Paraasztronauta) programba. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán kering Forrás: https://www.space.com/42495-international-space-station-modules-tour-photos.html

"Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen" - mondta David Parker, az ESA asztronautákkal és robotokkal végzett kutatásokért felelős igazgatója.

A jelentkezőknek csatolniuk kell egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást is.

Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, valamint néhány évnyi szakmai tapasztalattal.

Christina Koch amerikai űrhajós űrséta közben, a Nemzetközi Űrállomáson teljesített küldetése során Forrás: MTI/EPA/NASA/-

A szervezet közlése szerint ez az első alkalom, hogy űrügynökség nyitott a fogyatékossággal élő személyek jelentkezésére. "A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk" - mondta David Parker.

(Forrás: MTI/dpa/AP)