Ezerötszáz év után derült ki: nem egy apostol ereklyéit őrzik Rómában

Ifjabb Jakab apostol
Ifjabb Jakab apostol a Biblián kívüli hagyomány szerint Jézus mennybemenetele után Jeruzsálemben maradt, és az ottani gyülekezet elöljárója volt: a 60-as években lett vértanú
Vágólapra másolva!
Ifjabb Szent Jakab, mint a Jézus által kiválasztott tizenkét apostol egyike ereklyéinek egy része halála után Rómába került, ahol a korábbi feltételezések szerint Fülöp apostollal egy sírban nyugszik. Ám egy új tanulmány szerint a csontdarabok nem származhatnak tőle.
Vágólapra másolva!

A római Tizenkét Apostol templomában több mint 1500 éve őrzik egy combcsont töredékeit, amiről azt hitték, hogy azok ifjabb Szent Jakabtól származnak. A Heritage Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint azonban a szénizotópos kormeghatározás kiderítette, hogy valószínűleg más, ismeretlen személytől származnak. Eszerint az apostol feltételezhetően Krisztus után az első században élt, ám az ereklye töredékei a 214 és 340 közötti időszakból származnak.

– mondta Kaare Lund Rasmussen, a Dániai Egyetem archeometria professzora a LiveScience online tudományos portálnak.

Ifjabb Jakab apostol a Biblián kívüli hagyomány szerint Jézus mennybemenetele után Jeruzsálemben maradt, és az ottani gyülekezet elöljárója volt: a 60-as években lett vértanú Forrás: Pinterest

Hozzátette: a római katolicizmus tiszteli a vallási emlékeket, egy szent halandó maradványait vagy egy tárgyat, amelyet egy szent feltételezhetően megérintett.

A rómaiak keresztény vértanúk, például ifjabb Szent Jakab ereklyéit a sírokból a kijelölt templomokba vitték istentiszteletre, miután a kereszténység vált 380-ban a birodalom hivatalos államvallásává.

A combcsontot a Krisztus utáni 6. században vitték a római Tizenkét Apostol templomába egy sípcsont és a mumifikált láb töredékeivel együtt, amelyekről azt gondolták, hogy azok Szent Fülöphöz tartoznak. Az ereklyéket valószínűleg higanyt tartalmazó anyaggal kezelték, hogy azt korabeli módszerekkel próbálják megőrizni, majd feltehetően kivonták abból a kollagént vagy a kötőszövetekben található fehérjéket.

A szakemberek azt nem tudták megállapítani, hogy a combcsont és többi maradvány honnan származik, illetve hogy ki és milyen okból vitte őket a templomba a hatodik században.

Azt tartják valószínűnek, hogy aki ezt a combcsontot a Tizenkét Apostol templomába szállította, bizonyára azt hitte, hogy az ifjabb Szent Jakabé. Így szinte biztos, hogy egy keresztény sírból került a szent helyre, tehát az egyik első keresztény emberhez tartozott.