A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tart a Progressz MSZ-16 orosz teherűrhajó, a tervek szerint szerda délelőtt kapcsolódik hozzá - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A tájékoztatás szerint a kazahsztáni Bajkonurból hétfőn indított űreszköz fedélzetén 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, cseppfolyósított nitrogént szállít. Szerszámokat is visz, hogy a Zvezda modul átmenő részlegében keletkezett szivárgást és hajszálrepedést megjavítsák. Ezenfelül különböző műszerek, a kísérletekhez szükséges eszközök és friss élelmiszer érkezik majd az ISS-re.

A teherűrhajót a tervek szerint a Pirsz modulhoz csatlakoztatják. Az űrhajósok a kapott eszközökkel tanulmányozni fogják a Zvezda modulnál keletkezett szivárgás okait. Azt is tervezik, hogy nagy felbontású mikroszkópot szállítanak majd az űrállomásra, amelynek segítségével a szivárgás egy további helyét veszik alapos vizsgálat alá.

A Progressz MSZ-16 teherűrhajóForrás: AFP/Roscosmos

A Progressz MSZ-16 egy további fontos feladata lesz, hogy segítségével eltávolítsák az ISS-ről a Pirsz modult, amelyet majd később elsüllyesztenek a tengerben. Helyére nyáron új laboratórium, egy többcélú kutatómodul érkezik, a Nauka (Tudomány) elnevezésű. Súlya 22 tonna, hossza 13 méter lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov, Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.