A mélytengerek oxigéntartalma 600 millió éve ugrott meg egy új kutatás szerint, ez teremtette meg a többsejtű organizmusok kialakulásának alapját.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézet szakértői amerikai és francia kollégáikkal együttműködve jutottak erre az eredményre, melyről a Geology című tudományos lapban számoltak be.

Az oxigén az élet elengedhetetlen feltétele. A mai óceánokban elegendő mennyiségű van a növények és állatok igényeinek fedezésére, de ez nem volt mindig így - mondta Vang Vej, az intézet tudósa, a kutatás vezetője.

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a modern óceánok 450 millió éve kezdtek el kialakulni. Azelőtt a mélytengeri környezetben ciklikusan változott az oxidáció és a hipoxia állapota.

A tudósok 600 millió évre visszavezethető mélytengeri magmintákat elemeztek és arra jutottak, hogy ebben az időszakban jelentősen megnövekedett a vizek oxigéntartalma egy nagymértékű oxidációs folyamat hatására. A felfedezést megerősítette az is, hogy többsejtű organizmusokat tartalmazó kövületeket is találtak - mondta Vang.

(MTI/Hszinhua)