Egy körülbelül 10 méteres bálnatetemre bukkantak csütörtökön Dél-Izrael partjainál. Az elsődleges vizsgálatok szerint valamilyen tengeri szennyeződés okozhatta a fiatal barázdásbálna pusztulását, ugyanis egyéb tengeri élőlények tetemeit is partra sodorta a tenger - írta a THE TIMES OF ISRAEL.

A hírportál szerint a titokzatos bálnatetem ügyében  az Izraeli Környezetvédelmi Minisztérium vizsgálatot indított. Mint írták, már csak azért is, mert a 20 méteres nagyságra is megnövő barázdásbálnák csak igen ritkán fordulnak elő a térségben. 

Partra vetett közönséges barázdásbálna tetemét nézik emberek a dél-izraeli Nitzanim település közelében 2021. február 19-én.Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Egyelőre nem teljesen világos, hogy mi okozta a fiatal bálna és más tengeri élőlények pusztulását az ország déli partján. Arra gyanakszunk, hogy valamilyen szándékos környezetszennyezés történhetett, azaz nem kizárt, hogy Izrael partjaihoz közel nagy mennyiségű üzemanyagot engedtek a tengerbe valamilyen nagy méretű hajóból - nyilatkozta az ügyben Shaul Goldstein, az Izraeli Természet- és Parkvédelmi Hivatal igazgatója.

Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter az elhullott tengeri állatokról készült fotókat szívszorítónak nevezte. Azt is elmondta, hogy külön erre a célra létrehoztak egy speciális vizsgálócsoportot, hogy rövid időn belül kiderítsék a szennyezés forrását, és megtalálják a felelősöket. A közönséges barázdásbálna tetemét csütörtök este sodorta partra a víz Nitzanim településnél, majd azt követően több tucatnyi más, kátrányszerű anyaggal borított tengeri állat tetemét is kimosta a víz a Földközi-tengerből.