Első alkalommal klónoztak egy veszélyeztetett fajt az Egyesült Államokban: olyan sejtek felhasználásával végezték az eljárást, amelyek több mint három évtizeddel ezelőtt fagyasztottak le. Az Elizabeth Ann nevű imádnivaló klón képviseli így a feketelábú vadászgörény faj egy olyan egyedét, amely Észak-Amerika egyik legveszélyeztetettebb emlőse a Világ Természetvédelmi Világalapja szerint.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának (USFWS) közleménye szerint Elizabeth Ann 2020. december 10-én született és azoknak a sejteknek a felhasználásával „jött létre", amelyeket egy 1988-ban elhunyt, vadon élő feketelábú vadászgörényből „mentettek ki" és fagyasztottak le a klónozáshoz.
Ez az első alkalom, amikor az Egyesült Államokban veszélyeztetett fajt klónoznak, ami abszolút bravúrnak számít.A kutatók remélik, hogy Elizabeth Ann segíthet a genetikai sokféleség újra megteremtésében a feketelábú görény populációban, amelyhez manapság csupán hét egyed tartozik, így a faj összes élő tagja lényegében féltestvér.

Elizabeth Ann az első klónozott fekete lábú görény és az első klónozott amerikai veszélyeztetett fajForrás: USFWS National Black-footed Ferret Conservation Center

A faj túlélése iránti elkötelezettség vezetett Elizabeth Ann sikeres születéséhez – mondta Ryan Phelan, a klónozással foglalkozó természetvédelmi szervezet, a Revive & Restore ügyvezető igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Öröm látni, ahogyan ezek a veszélyeztetett fajok egy újfajta korszakba lépnek.

Hozzátette: mindez győzelme jelent a biodiverzitás és a genetikai mentés szempontjából.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a feketelábú görények már kihaltak, de 1981-ben váratlanul felfedeztek egy rejtőző, kis populációt,

amely lehetővé tette a természetvédők számára, hogy megkezdhessék a faj fogságban tartó tenyésztési programjait. A Revive & Restore szerint jelenleg mintegy 250-350 görény él fogságban, és további 300 egyed a vadonban, az újratelepítési helyeken. A faj korlátozott genetikai sokfélesége azonban megkérdőjelezheti a „gyógyulását", így ezek az állatok fogékonyabbak az egészségügyi rendellenességekre és bizonyos fertőzésekre.

A feketelábú vadászgörény klónozásának projektje még 2013-ban kezdődött, amely az USFWS, a Revive & Restore, a ViaGen Pets & Equine, a San Diego Zoo Global, valamint az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége közötti partnerség eredményeként jött létre.