Klónozással mentettek meg a kihalástól egy görényfajt

feketelábú görény
Elizabeth Ann az első klónozott fekete lábú görény és az első klónozott amerikai veszélyeztetett faj
Vágólapra másolva!
Első alkalommal klónoztak egy veszélyeztetett fajt az Egyesült Államokban: olyan sejtek felhasználásával végezték az eljárást, amelyek több mint három évtizeddel ezelőtt fagyasztottak le. Az Elizabeth Ann nevű imádnivaló klón képviseli így a feketelábú vadászgörény faj egy olyan egyedét, amely Észak-Amerika egyik legveszélyeztetettebb emlőse a Világ Természetvédelmi Világalapja szerint.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának (USFWS) közleménye szerint Elizabeth Ann 2020. december 10-én született és azoknak a sejteknek a felhasználásával „jött létre", amelyeket egy 1988-ban elhunyt, vadon élő feketelábú vadászgörényből „mentettek ki" és fagyasztottak le a klónozáshoz.

Ez az első alkalom, amikor az Egyesült Államokban veszélyeztetett fajt klónoznak, ami abszolút bravúrnak számít.

A kutatók remélik, hogy Elizabeth Ann segíthet a genetikai sokféleség újra megteremtésében a feketelábú görény populációban, amelyhez manapság csupán hét egyed tartozik, így a faj összes élő tagja lényegében féltestvér.

Elizabeth Ann az első klónozott fekete lábú görény és az első klónozott amerikai veszélyeztetett faj Forrás: USFWS National Black-footed Ferret Conservation Center

– mondta Ryan Phelan, a klónozással foglalkozó természetvédelmi szervezet, a Revive & Restore ügyvezető igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Öröm látni, ahogyan ezek a veszélyeztetett fajok egy újfajta korszakba lépnek.

Hozzátette: mindez győzelme jelent a biodiverzitás és a genetikai mentés szempontjából.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a feketelábú görények már kihaltak, de 1981-ben váratlanul felfedeztek egy rejtőző, kis populációt,

amely lehetővé tette a természetvédők számára, hogy megkezdhessék a faj fogságban tartó tenyésztési programjait. A Revive & Restore szerint jelenleg mintegy 250-350 görény él fogságban, és további 300 egyed a vadonban, az újratelepítési helyeken.

A faj korlátozott genetikai sokfélesége azonban megkérdőjelezheti a „gyógyulását", így ezek az állatok fogékonyabbak az egészségügyi rendellenességekre és bizonyos fertőzésekre.

A feketelábú vadászgörény klónozásának projektje még 2013-ban kezdődött, amely az USFWS, a Revive & Restore, a ViaGen Pets & Equine, a San Diego Zoo Global, valamint az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége közötti partnerség eredményeként jött létre.