A Rensselaer Polytechnic Institute kutatói szerint egy olyan vegyület van a zöld teában, ami jelentősen csökkenti a rák kialakulásának esélyét – írja az IFL Science tudományos hírportál egy most megjelent tanulmányra hivatkozva.

A rangos Nature Communications folyóiratban megjelent publikációban kimutatták, hogy a zöld tea egyik fő összetevője, az epigallocatechin-gallát (röviden EGCG) növeli a szervezetben egy bizonyos fehérje, a p53 mennyiségét, ez pedig rákellenes folyamatokat indít el. A p53 fehérje a rákos betegek esetében gyakran nem működik megfelelően.

„Mind a p53, mind az EGCG egy rendkívül érdekes molekula. A rákkal küzdők felénél mutációkat mutattak ki a p53-ban, míg az EGCG egy fontos antioxidáns a zöld teában" – írta a kiadott közleményben Chunyu Wang, a kutatás egyik szerzője. „Most egy eddig nem ismert, közvetlen kapcsolatot mutattunk ki a két molekula között, ami új, rákellenes gyógyszerek kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat. Munkánk segít megmagyarázni, miként képes fokozni az EGCG a p53 rákellenes aktivitását" – tette hozzá a szakértő.

A p53 fehérje abból a szempontból különleges, hogy rugalmas alakja van, így többféle funkciót képes ellátni a sejtekben: segíti a DNS megjavítását, ha pedig ez nem lehetséges, „öngyilkosságra" készteti a meghibásodott sejtet, továbbá leállítja a sejtek osztódását, ha valami probléma történik.

Forrás: Shutterstock

Normális körülmények között a p53 kisebb mennyiségben van jelen a sejtekben, ami egészséges szervezetben tökéletesen elegendő, ha viszont rákos sejtek jelennek meg a testben, sokkal többre lesz szükség a fehérjéből.

Az EGCG úgy növeli a p53 szintjét, hogy annak N-terminális régiójához kapcsolódva megakadályozza a fehérje lebomlását.

A p53 és az antioxidáns közötti kapcsolat, valamint az N-terminális szegmens, mint potenciális gyógyszercélpont ismerete segítheti újfajta rákellenes készítmények kifejlesztését.