Káprázatosan fehér hótakaró borítja az athéni Akropoliszt

Akropolisz
Az ősi Akropoliszt ritkán látott hó borítja
Vágólapra másolva!
A szokatlan időjárás a napokban fehér hótakaróval borította be az athéni Akropoliszt. Az ikonikus görög helyszín így most pontosan úgy fest, mint egy képeslap. Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban számos fénykép készült a ritka jelenségről: ezeken jól látható az Athén feletti dombon álló fellegvár komplexum.
Vágólapra másolva!

A hó igencsak ritka látványnak számít Athénban, de miután Európa nagy részén szokatlanul rideg hőmérséklet volt tapasztalható a héten, ez a görög várost sem kerülte el. Az Associated Press szerint a franciaországi Eiffel-torony dolgozóinak fúvókákkal kellett leolvasztaniuk az emlékműre fagyott jeget, de jelentős hóviharok sújtották az Egyesült Királyságot és Kelet-Európa nagy részét is, mivel

az alacsony nyomású rendszerek sora hideg sarkvidéki levegőt hozott dél felé, ahol nedves, melegebb levegővel ütközött a kontinens felett.

Athén néhány részén áramkimaradásokkal kellett megküzdenie a lakosságnak, és a tömegközlekedés is több helyen leállt, amikor hosszú ideig és intenzíven esett a nedves hó. Az AP Hírügynökség szerint a görög városban többen felkötötték a sílécüket a település dombjainál.

Az ősi Akropoliszt ritkán látott hó borítja Forrás: ANTONIS NIKOLOPOULOS/Eurokinissi/AFP via Getty Images

Az Akropolisz az ókorból származó épületegyüttes, az európai civilizáció és demokrácia jelképe.

Meredek domboldalát már Krisztus előtt a 13. században elkezdték megerősíteni, amikor a domb teteje még a helyi mükénéi uralkodó otthona volt. A ma is álló, elegáns templomokat, magát a fellegvárat (az Akropolisz név, görögül a szó felsővárost, fellegvárat jelent) időszámításunk előtt az ötödik században kezdték el építeni, amikor a perzsák időszámításunk előtt 452-ben betörtek Athénba és leromboltak egy korábbi templomot, amely egykor ugyanezen a helyen állt. Végül vereséget szenvedtek a Periklész vezette athéniaktól.

Az ókori Pergamon akropolisza az egykori várhegyen (Rekonstrukció) Forrás: Wikimedia Commons

Győztes hangulatukban a görögök óriási építkezésekbe kezdtek és a város újjáépítésének központjába az Akropoliszt helyezték.

A Parthenón néven ismert dór templom került a város legmagasabb pontjára. Ám a meredek mészkősziklára épült Akropolisz hatalmas épületegyüttesének több része is van: többek közt a fellegvár kultusztemploma az Erechteion; a győzelem istennőjének, Nikének templomát is itt találjuk, de nem elhanyagolható azonban az a hatalmas bejáratikapu, a Propülaia sem, amelyet pentelikoni márványból építettek.

Az Akropoliszon a hó biztosan el fog olvadni: az előrejelzések szerint Athén hőmérséklete a hétvégén eléri 15 Celsius fokot.