Szerves molekulákat és gázokat talált egy kutatócsoport 3,5 milliárd éves kőzetekben, amelyek az Ausztrália északnyugati részén található Dresser formációból származnak - közölte a Kölni Egyetem.

Ősi hidrotermális kürtőkben termelődhettek a szerves molekulák

A tudósok körében elfogadott feltételezés, hogy a legkorábbi életformák kicsiny szerves molekulákat használtak építőkövekként és energiaforrásokként. Eddig azonban nem tudták bizonyítani ezeknek az alkotóelemeknek a létezését a korai földi természetes környezetben.

Rákok a tengerfenéken egy mai hidrotermális kürtő körül.Forrás: phys.org

A Nature Communications című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a Kölni Egyetem kutatója, Helga Missbach vezette csoport bemutatta, hogy

az ősi hidrotermális kürtőkből származó oldatok

tartalmaznak létfontosságú alkotóelemeket, amelyek a bolygón legkorábban kialakult élet alapját alkották.

Fontos hajtóerői lehettek a földi élet kialakulásának

A kutatók az Ausztrália északnyugati részén található Dresser formációból származó 3,5 milliárd éves barit ásványokat vizsgáltak, amelyek akkor keletkeztek, amikor a korai élet kialakult a Földön. "A természetben a baritok társulnak a megkövült mikrobiális gyékényfonatokkal és záptojásszaguk van, amikor megkarcoljuk őket.

Prekambrium végi tájkép. Az előtérben, az ősóceán partján cianobaktériumok által létrehozott telepek, sztromatolitok láthatók. Az élet a prekambriumban jelent meg a FöldönForrás: imgkid.com

Ennél fogva feltételeztük, hogy szerves anyagot tartalmaznak, amely a korai mikrobiális élet tápanyagaként szolgálhatott" - idézte Helga Missbachot, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A folyékony zárványokban a kutatócsoport szerves összetevőket, köztük ecetsavat és metántiolt azonosítottak

olyan gázok mellett, mint a szén-dioxid és a kén-hidrogén. Ezek a alkotóelemek a korai mikrobiális élet metabolikus folyamatainak fontos alapjai lehettek. Sőt azt feltételezik róluk, hogy az élet eredetének fontos hajtóerői voltak.

(Forrás: MTI)