A héten Magyarországon is megkezdődnek az oltások a kínai Sinopharm-vakcinával. Elmondunk mindent, amit az oltóanyagról tudni lehet.

Magyarország kormánya 5 millió adag, 2,5 millió ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcinát kötött le, ezt a mennyiséget az elkövetkező 4 hónapban fogják hazánkba szállítani. Az első szállítmány – amely február 16-án, kedden érkezett meg – 550 ezer ampullát tartalmaz, ez 275 ezer ember beoltására elég. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már engedélyezte a Sinopharm vakcinájának a használatát, előzetesen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is engedélyezte a készítményt. Orbán Viktor miniszterelnök korábban jelezte, hogy ő a kínai vakcinával tervezi beoltatni magát, ha sorra kerül az oltási terv szerint.

A Sinopharm-vakcinát már számos országban, több millió embernek adták be, a szomszédos Szerbiában is alkalmazzák. Az eddigi tapasztalatok alapján komolyabb mellékhatások nem jelentkeztek, a hatásosság 80 százalék körüli, ami kiemelkedőnek számít.

Forrás: Origo

Mit tartalmaz a kínai vakcina?

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag. 

Az inaktivált vírusrészecskék – elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék – késztetik antitesttermelésre az immunrendszert, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre. 

A kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvesesejtekben) tenyésztették. Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket.

Az anyag semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad. Végül az inaktivált vírusokat immunerősítő hatóanyagokhoz keverik, amiket adjuvánsoknak nevezünk. Adjuvánsokra azért van szükség, mert az elölt vírus önmagában nem váltana ki kellően erős, tartós védelemhez szükséges immunválaszt. 

Az inaktivált vírusokon alapuló technológia nem új, már több mint fél évszázada alkalmazzák a tudósok. Az influenza elleni védőoltás is így működik. 

Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Biztonságosan aktiválja az immunrendszert

Mivel a Sinopharm-vakcina elölt vírusokat tartalmaz, nem tud fertőzést előidézni a szervezetben, biztonságosan beadható a krónikus betegeknek is. 

A testbe kerülve a vírusrészecskéket az antigén-prezentáló sejtek veszik fel. Az antigén-prezentáló sejtek feladata, hogy megmutassák a szervezetnek azt az anyagot, ami ellen immunreakciót kell kialakítani. Az antigén-prezentáló sejtek teljesen szétszerelik a vírust, majd a fehérjéit a sejtfelszínhez szállítják. Ezeket a vírustöredékeket a segítő T-sejtek érzékelik, majd sejtfelszíni receptoraikkal kapcsolódnak hozzájuk. Az így aktivált T-sejtek fontos jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyek az immunrendszer végrehajtó sejtjeinek működését szabályozzák.

Nagyon fontos szerep jut egy másik immunsejttípusnak, a B-sejteknek is. Ezek szintén kötődnek a vírusrészecskékhez, majd a segítő T-sejtek közreműködésével antitesttermelésbe kezdenek.

A létrejött antitestek a vírus fehérjetüskéihez kötődnek, és megakadályozzák a kórokozókat, hogy a sejtekbe jussanak.

Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Zhang Yuwei

A dél-afrikai mutáns ellen is hatásos

Az eddig publikált klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a Sinopharm készítménye az emberek 79 százalékát védte meg a COVID-19 betegségtől, az Egyesült Arab Emírségekben zajló kutatások pedig ennél is magasabb, 86 százalékos hatásosságot állapítottak meg. Egyelőre még nem lehet tudni, a Sinopharm vakcinája milyen hosszú időre ad védelmet, de a védettség időtartama egészen biztosan meghaladja a 6 hónapot. Léteznek olyan immunsejtek (memória B-sejtek), amelyek az antitestek eltűnése után is évekig-évtizedekig emlékeznek a kórokozóra. Így ha ismét támadás éri a szervezetet, az immunrendszer már hatékonyabban fog reagálni.

Fontos szempont, hogy a kínai vakcina a dél-afrikai mutáns koronavírus-törzs ellen is hatásos. Az 501Y.V2 névre keresztelt variáns azért keltett aggodalmat világszerte a szakértők körében, mert a fehérjetüskében bekövetkező módosulások miatt félő, hogy képes kicselezni a jelenlegi védőoltásokat. 

A BioRxiv weboldalon megjelent tudományos publikáció szerint azonban a Sinopharm védőoltása a dél-afrikai variáns ellen is védelmet biztosít. 

A tanulmány konklúziója alapján az inaktivált koronavíruson alapuló védőoltásokat hatékonyan lehet alkalmazni a koronavírus mutáns változataival szemben is.