A skót kormány hétfőn ismertetett tanulmánya szerint meredeken csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát a Pfizer és a BioNTech, illetve az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája.

A skóciai közegészségügyi szolgálat (Public Health Scotland), valamint az Edinburghi Egyetem és Strathclyde-i Egyetem kutatói által 1,14 millió fős lakossági mintán elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy azoknak a körében, akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a Covid-19 miatt kórházi ellátásra szorulók száma.

85 százalékkal csökkent a kórházi ellátásra szorulók száma azok körében, akiket a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak beForrás: AFP/Oliver Bunic

Az AstraZeneca/Oxford-oltóanyag 94 százalékkal csökkentette a Covid-19-cel kórházba kerülők számát.

A Sanofi a Johnson and Johnsonnak is besegít a gyártásba

A Sanofi gyógyszeripari vállalat a Pfizer-BioNTech után a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyárnak is besegít a koronavírus-elleni oltóanyaga gyártásába, amíg a saját vakcinája nem készül el - jelentette be hétfőn a francia gyártó nem sokkal azután, hogy megkezdte a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalattal közös fejlesztésű, fehérjealapú, koronavírus elleni vakcinájának klinikai tesztelését.

A Sanofi a Johnson and Johnson oltóanyagának több fázisában is részt vesz 2021 harmadik negyedévétől- olvasható a közleményben. A francia vállalat a közép-franciaországi Lyon közelében található Marcy-l'Etoile-i üzemében fog flakonozni az amerikai vakcinából havonta mintegy 12 millió dózist.

A Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyártó cég logójával ellátott vakcinák.Forrás: AFP/Justin Tallis

Ez a második alkalom, hogy a Sanofi átengedi a gyártósorait az egyik legfőbb konkurensének. Nyáron a németországi Frankfurt melletti üzemében a Pfizer-BioNTech vakcinájának mintegy 125 millió dózisát fogják legyártani.A járványhelyzet miatt a gyógyszergyártó-iparban váratlan szövetségek jöttek létre, sokszor konkurens vállalatok között. A svájci Novartis, amely nem fejleszt saját oltóanyagot a koronavírus ellen, szintén azt tervezi, hogy besegít a Pfizer-BioNTech oltóanyagának gyártásába.

Paul Hudson, a Sanofi vezetője szerint a Johnson and Johnsonnal között megállapodás arról tanúskodik, hogy a Sanofi a szolidaritásával hozzájárul a közös erőfeszítéshez annak érdekében, hogy minél előbb véget érjen az egészségügyi krízis.