Két év után ismét radioaktív halat fogtak Japánban, Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelőtt egy atomerőmű közelében nukleáris anyag jelentős mértékű kiszivárgását is okozó földrengés történt.

A japán NHK közszolgálati televízió tájékoztatása szerint a kifogott tengeri sügér szervezetében kimutatott radioaktív szennyeződés ötszöröse a japán hatóságok által megállapított küszöbértéknek.

A japán halászati szövetség a történteket követően felfüggesztette az érintett halfaj halászatát a fukusimai vizeken.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember meghalt, és a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben, jelentős mennyiségű radioaktivitás lépett ki.

2021. február 22-én közreaott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerőműről a fukusimai prefektúrában fekvő Okumában február 14-én, egy nappal egy erős földrengést követően.Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Hironori Asakawa

A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A japán kormány októberben úgy döntött, hogy az óceánba eresztik a megsérült atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét.