Megdöbbentő mennyiségű szőr nőtt a szarvas szemgolyóján

fehérfarkú szarvas
A fehérfarkú szarvas ugyanúgy megtalálható az Egyesült Államok keleti államainak lombhullató erdeiben, mint a prériken
Vágólapra másolva!
Egy különös fehérfarkú szarvasra bukkantak a Tennessee-ben található Farragut egyik utcáján. Az állat nem csak eltévedt, hanem mindkét szemgolyójából vastag szőr nőtt ki. A tudósok szerint a szőrös bőrfoltok valószínűleg az állat fejlődésének korai szakaszában keletkeztek, még az anyaméhben.
Vágólapra másolva!

Az állatnak a szőre magából a húsból nőhetett ki, amelyek eltakarják a fehérfarkú szarvas bak szaruhártyáját; a szem azon átlátszó részét, amely az íriszt és a pupillát takarja.

– mutatott rá a Qualitiy Whitetails magazin, amely az Országos Szarvasszövetség tudományos folyóirata.

A „dermoid" a definíciója szerint egyfajta jóindulatú daganat, amely olyan szövetekből áll, amelyek általában a test más részein jelennek meg; ebben az esetben a szarvas szaruhártyájában bukkant fel a szőrtüszőkkel rendelkező bőrszövet.

A különös szarvas, a szeméből kinőtt szőrrel Forrás: National Deer Association

– mondta Sterling Daniels, a Tennessee Wildlife Resources Agency (TWRA) vadbiológusa a Quality Whitetails-nek. – Összehasonlításképpen: olyan, mintha egy kendővel takarnánk el a szemünket, amin keresztül átsejlik valami fény, de ennyi.

Ugyanennek a szarvasnak a vizsgálata pozitív eredményt mutatott epizootikus vérzéses betegségre (EHD), amely lázat, súlyos szövetduzzadást és az emberektől való félelem elvesztését okozhatja.

Ez magyarázhatja azt, hogy a dezorientált állat miért tévedt be egy külvárosi utcába, és miért nem észlelte a közelében történteket.

A szakemberek szerint azonban ez a betegség nem okozhat ilyen különös szőrkinövést.

A fehérfarkú szarvas ugyanúgy megtalálható az Egyesült Államok keleti államainak lombhullató erdeiben, mint a prériken Forrás: Mossy Oak

– magyarázta Dr. Nicole Nemeth, a Georgia Egyetem vadon élő állatbetegségekkel foglalkozó Patológiai Tanszékének docense a LiveScience online tudományos portálnak. – Ahelyett, hogy sikeres szaruhártyává fejlődött volna, a szövet inkább bőr- és szőrtüszőket formált, eltakarva a növekvő szarvas szemét.

Hozzátette: a dermoidok valószínűleg fokozatosan fejlődtek, ami lehetővé tette az állat számára, hogy idővel alkalmazkodjon a csökkenő látómezőjéhez. Az állat azóta azonban elpusztult az epizootikus vérzéses betegség miatt, ami gyógyíthatatlan.