Negyven, a part közelébe vetődött és az apály miatt szárazföldre került hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint próbálnak életben tartani és a dagállyal visszajuttatni a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál.

A Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű tengerpartjánál 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfő reggel vette észre egy túraszervező. A csapatból kilenc példány már elpusztult - közölte az ország természetvédelmi hivatala.

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott egész álló nap, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja.

Delfinmentés Új-ZélandonForrás: AFP/Handout

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partra vetődés. A helyet delfincsapdának is hívják, mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek.Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik, vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.

Önkéntesek segítenek az állatoknakForrás: AFP/Handout

Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű-delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében, két tömeges partra vetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.
A gömbölyűfejű-delfinek nem túl nagy testű állatok, de egyes példányok a több mint 6 méteres hosszúságot is elérhetik.