A pandémia kezdete óta először 10 mentett orángutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.

Összesen öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek.

A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre  - közölte a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF).

Lassan zajlik a visszavadítás

A Bali nevű egyedet 2003-ban mindössze négyhónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került az állat a BOSF kezelésébe, így 

immár 18 évesen készen áll arra, hogy ismét önállóan, szabadon éljen. 

Öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadonForrás: AFP/Handout

Nenuah több társával együtt 2006-ban érkezett az egyik rehabilitációs központba, számos orángután számára azonban lassabban zajlik a visszavadítási folyamat - közölte az alapítvány. Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz azon készségek elsajátítása, melyek szükségesek ahhoz, hogy el tudják látni magukat a vadonban.

Helikopterrel volt a legbiztonságosabb a szállítás

– A járvány ideje alatt az orángutánok szállításának legjobb módja a helikopter használata – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. 

Autóval ugyanis három napba telt volna eljutni a célállomásra számos településen át,  ami növelte volna a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva.

Autóval három napba telt volna eljutni a célállomásraForrás: AFP/Handout

Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek. 

A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orángután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.