Több mint száz, egyelőre ismeretlen okból elpusztult delfin tetemét találták meg egy szigeten Mozambik partjainál - jelentette be az ország környezetvédelmi minisztériuma.

Mozambik környezetvédelmi minisztériuma közölte, hogy vasárnap 25, majd kedden további 85 döglött delfinre bukkantak Bazaruto-sziget nyugati partvidékén. A Mozambiki-csatornán, a szárazföld és Madagaszkár közti szorosban fekvő sziget része a Bazaruto Nemzeti Parknak, az afrikai ország első védett tengeri övezetének.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tömeges delfinpusztulást, az állatokon nem látszik semmiféle sérülés nyoma, és az első vizsgálatok az emésztőrendszerükben sem mutattak ki olyan anyagot, amely a halálukat okozhatta.

A hat tagból álló Bazaruto-szigetek védett övezete sokféle tengeri emlősnek, köztük delfineknek, bálnáknak és dugongoknak (a tengeritehenek egyik családjának) ad otthont, de élőhelye 180-féle madárnak, 45 hüllőfajnak, 16-féle szárazföldi emlősnek, 500 tengerparti fajnak és 2000-féle halnak is.