A tudományos világban eljött az ideje, hogy az emlősök ragyogjanak: szó szerint. A kutatók egy folyamatosan bővülő listát készítenek a biofluoreszcens emlősökről, ami most egy új kiegészítéssel gyarapodott. Egy kedves, ugró rágcsáló, az ugrónyúl barna bundája ugyanis rózsaszín és narancssárga színekben világít UV-fényben.

A tudósok a közelmúltban észlelték az ugrónyulak rózsaszínű ragyogását: egyrészt a múzeumi példányoknál, másrészt a fogságban tartott állatoknál. Megállapították, hogy az ugrónyulak feltűnő fluoreszkáló színei igencsak élénkek, és nagyon eltérő mintázatot képeznek „a más emlősökben előforduló biofluoreszcenciához képest".

Ilyen foltosan világítottak UV-fényben az ugróegerekForrás: J. Martin and E. Olson, Northland College; from Olson et al. 2021, Scientific Reports

 A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a biofluoreszcencia során

a beérkező fény rövidebb hullámhosszú, ultraibolya részét elnyeli az adott állat kültakarója, és hosszabb hullámhosszú fényként (vöröstől kékig terjedően) bocsátja ki. A gerinctelenek, a hüllők, a kétéltűek, a halak és a madarak számos fajtája fluoreszkáló, de az utóbbi években a tudósok hasonló jelenséget fedeztek fel az alkonyatkor vagy éjszaka aktív emlősökben is, például repülő mókusokban, erszényes oposszumokban és a kacsacsőrű emlősökben.

Rózsaszín foltokban világítanakForrás: J. Martin and E. Olson, Northland College; from Olson et al. 2021, Scientific Reports

Az ugrónyulak (Pedetes capensis) szintén éjszakai állatok, amelyek leginkább Dél-Afrikában, valamint Kenya és Tanzánia egyes részein élnek. Rövid elülső végtagokkal és erőteljes, kenguru-szerű hátsó végtagokkal rendelkeznek; és a tanulmány szerint világítanak.

Akkor fedeztük fel az ugrónyulak rejtett fényét, miközben a repülő mókusoknál és más emlősöknél kerestük a biofluoreszcencia jeleit a chicagói Field Múzeum gyűjteményében – mondta Erik R. Olson, a tanulmány vezető szerzője, az Ashlandi Northland College természeti erőforrásainak docense a LiveScience online tudományos portálnak. – Aztán hirtelen megláttuk ezt a rózsaszín-narancssárga biofluoreszcenciát az ugrónyulaknál.

Néhol narancssárga foltok is megjelentekForrás: J. Martin and E. Olson, Northland College; from Olson et al. 2021, Scientific Reports

A tudósok végül összesen 14 múzeumi példányt és hat fogságban tenyésztett ugrónyulat vizsgáltak. UV fény alatt a nyak hátán sötétbarna szőr csíkokban és élénk rózsaszínű foltokban világított.

A hím és a nőstény állatok ugyanolyan intenzitással fluoreszkáltak.

A biofluoreszcens társaság más emlőseivel ellentétben az ugrónyulak fényes mintázatai igencsak változatosaknak bizonyultak, sőt egyes esetekben egyenesen foltosnak látszottak.