Hazaküldte a vörös bolygó felszínéről készített első nagy felbontású panorámafelvételét a Perseverance marsjáró - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA szakemberei a marsjáró Mastcam-Z kamerarendszere által február 21-én készített 142 képből illesztették össze a 360 fokos panorámafelvételt.

A képen egy kietlen régió látható, rajta geológiai formációkkal, köztük egy szél koptatta sziklával és a marsjáró landolási helyszínének, a Jezero-kráternek a peremével.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU

A NASA szerint a legmodernebb kamerarendszer segíteni fogja a kutatókat a kráter légköri viszonyainak tanulmányozásában és azoknak a szikláknak, valamint üledékes területeknek az azonosításában, amelyeket aztán megvizsgálhatnak a marsjáró műszerei.

A Mastcam-Z kamerarendszer műveleteit irányító Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint a képek azt mutatják, hogy a Perseverance remek helyen landolt. Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben.

A tervek szerint egy teljes marsi évig - 687 földi napig - dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.