Az erős légzőizmok egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén javíthatják a gyógyulás és a túlélés esélyeit. Ezeket az izmokat otthon is erősíthetjük, hogy miként, arról a Semmelweis Egyetem készített oktatóvideót.

A COVID-19-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket. A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom-terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A videó bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében. A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak készítették, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánlják.

A felvételből az is kiderül, hogy légzőizmainkat már három hét alatt megerősíthetjük.

Ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd. A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás – így a légzőizom-gyakorlatok is – a mindennapi életünk részévé válik.

Az oktatóvideó dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével készült.