Különleges, sárga tollazatú pingvint fotóztak a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek területén – írja a Live Science tudományos portál.

A különleges madarat egy két hónapos fotós expedíció keretében kapták lencsevégre még 2019-ben.

Nem láttam korábban sárga pingvint, sőt, még csak nem is hallottam ilyen állatról. 120 ezer madár volt aznap a parton, és csupán ez az egyetlen volt sárga közülük" – nyilatkozta a képet készítő belga fotós, Yves Adams. „Teljesen elvesztettük a fejünket, amikor megláttuk, minden védőfelszerelésünket eldobáltuk és fényképezőgépeket ragadtunk."

A királypingvineknek (Aptenodytes patagonicus) akárcsak közeli rokonaiknak, a császárpingvineknek (Aptenodytes forsteri) fekete-fehér tollazatuk van, a sárga szín egyedül mellkasuk felső részén lelhető fel.

A lefényképezett pingvin esetében azonban a sárga tollak dominálnak, a fekete színt okozó pigment, a melanin teljesen hiányzik.

A szokatlan tollazatú pingvinek meglehetősen ritkák, az abnormális megjelenés rendszerint valamilyen sérülés, betegség, vagy a sajátos táplálkozás számlájára írható, de természetesen nagy szerepet játszanak az egyedi színösszeállításban a mutáns gének is. Mutációra vezethető az is vissza, ha egy pingvin teljesen fekete (melanintöbblet) vagy fehér (melaninhiány, vagyis albinizmus).

Egy normál kinézetű királypingvin portréjaForrás: Image Source via AFP/Sergio Pitamitz/Delta Images

Mi okozhatja a különleges állapotot?

Egy szakértő szerint az Adams által lefényképezett pingvin nem az albinizmus, hanem a leucizmus miatt sárga.

Ez egy olyan állapot, amikor csak a pigmentek egy része hiányzik.

Albínóknál egyáltalán nincs színanyag a testben. Más kutatók azonban nem értenek egyet ezzel a felvetéssel, de a rejtély megoldásához a tollak biokémiai elemzésére lenne szükség.

A pingvineknél a színnek számos funkciója van: szerepet játszik a párválasztásban, segíti a rejtőzködést, védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben. A most megfigyelt színösszeállítás mindenképpen valamilyen hatással van a pingvin túlélési és szaporodási esélyeire.