Elkészítették a Perseverance landolási helyének háromdimenziós képét

TOPSHOTS Horizontal ASTRONAUTICS SPACE MISSION PLANET MARS SPACECRAFT ROBOT
This photo released by NASA, shows the Perseverance rover being lowered by the Sky Crane to the surface of Mars on February 18, 2021. - NASA said February 18, 2021 that the Perseverance rover has touched down on the surface of Mars after successfully overcoming a risky landing phase known as the "seven minutes of terror." "Touchdown confirmed," said operations lead Swati Mohan at around 3:55 pm Eastern Time (2055 GMT) as mission control at NASA's Jet Propulsion Laboratory headquarters erupted in cheers. (Photo by - / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Elkészítették a Perseverance marsjáró landolási helyének háromdimenziós képét a Joanneum Research osztrák tudományos intézet kutató.
Vágólapra másolva!

A szakértői team számára egy videót is készítettek, ezt egyelőre még nem mutatják be a nyilvánosságnak - mondta el Gerhard Paar, a képelemzéssel és mérési rendszerekkel foglalkozó csoport munkatársa.

A hét elején kapták meg a grazi szakértők az első fotókat, amelyeket a marsjáró "árbocán" két méter magasan elhelyezett Mastcam-Z kamerarendszere készített.

- mondta Paar.

Munkatársaival a sztereokép minden egyes képpontját háromdimenzióssá alakították, ezekből úgynevezett texturált pontfelhőket, valamint vizualizációkat hoztak létre. Így született meg a videó, amely egy átrepülést szimulál és láthatóvá teszi a rover körüli vidék elemeit.

Mintegy 200 képet analizáltak, ebből készült egy kétperces videó. Látható a landolási helyszín környezete, az első 30-40 méter. Időközben beérkeztek további felvételek is, melyeken már a horizont is a kamera látószögébe került - fejtette ki a szakértő.

Az osztrák csapat, amelynek a virtuális valósággal és vizualizációval foglalkozó bécsi kutatóközpont (VRVis) is tagja, a háromdimenziós képet eljuttatta a Mastcam-Z tudományos csapatának. Az általuk kifejlesztett eszköz lehetővé teszi a Mars felszínének interaktív megfigyelését és geológiai értelmezését.

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A tervek szerint egy teljes marsi évig - 687 földi napig - dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

(MTI/APA)