Műhold segít ellenőrzés alatt tartani az amazóniai erdőirtásokat

Amazónia erdőirtás tűz
Smokes rise from a forest fire -set and controlled by locals for farming purposes- in the Tambopata region, southern Peruvian jungle on September 01, 2019. (Photo by Ernesto BENAVIDES / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amazóniai erdőirtásokat is figyeli Brazília első saját fejlesztésű, tesztelésű és működtetésű műholdja, amelyet vasárnapra virradóra bocsátottak fel a Satish Dhawan indiai űrközpontból.
Vágólapra másolva!

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) közlése szerint az Amazonia 1 műhold segít ellenőrzés alatt tartani a mezőgazdasági tevékenységet és az esőerdőket, főleg az Amazonas vidékén.

A brazil műhold ötnaponta tud felvételt készíteni a Föld bármely pontjáról.

Az amazóniai esőerdőket komoly veszély fenyegeti Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Ez különösen fontos segítség az amazonasi erdőirtások megfigyeléséhez, mert a sűrű ismétlődés növeli az esélyét, hogy felhőmentes időpontokban is készüljön felvétel.

Brazil sajtójelentések szerint a 400 millió realos (21,4 milliárd forint) projekt többször is majdnem meghiúsult a pénzhiány miatt.

A források szűkössége miatt az INPE épp az Amazonia 1 felbocsátása előtt kényszerült megvonni az ösztöndíjat 100 tudóstól.

(MTI/dpa)