Korábban kezdett el olvadni idén tavasszal az Alpok hava a klímaváltozás és a hegyi ökoszisztémában bekövetkezett hirtelen változások miatt a Manchesteri Egyetem kutatói szerint. A tudósok bemutatták azt is, hogy milyen hatással van mindez a mikrobák fontos funkcióira.

Korábban kezdett el olvadni idén az Alpok hava a klímaváltozás miatt. Ezek a változások azonban negatív hatással vannak ennek az értékes ökoszisztémának a működésére a The ISME Journal tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint.

Az új vizsgálat azt demonstrálja, hogy az alpesi talajban milyen létfontosságú mikrobiális létformák vannak veszélyben a globális hőmérséklet emelkedésének következtében. Ezek a mikrobák fontos szerepet játszanak a felszín feletti élet fennmaradásában, mivel ezek hasznosítják és keringetik újra azokat a kulcsfontosságú tápanyagokat, amelyek minden növény és állat, köztük az ember létének alapjai. Szabályozzák a talajban tárolt szénmennyiséget is, ezzel bizonyos mértékig kordában tartják a klímaváltozást.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, ezért kevesebb a hó isForrás: Pixabay

Télen az alpesi talaj mikrobái a hótól függnek, hiszen az hőszigetelő takaróként működik, lehetővé téve számukra, hogy az alpesi hideg tél idején is tovább folytassák munkájukat. – olvasható a tanulmányban. – Becslések szerint azonban az évszázad végére a jelenleginél 100 nappal korábban fog megkezdődni az Alpok téli hótakarójának olvadása.

A kutatók bemutatták, milyen hatással van mindez a mikrobák fontos funkcióira. Arthur Broadbent, az egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint

a tavaszi hóolvadás hirtelen, szezonális változásokat idéz elő, amely a szén és a nitrogén körforgásának gyors elmozdulásához kapcsolódik.

Könnyen lehetséges, hogy 2100-ra teljesen jégmentessé válik az AlpokForrás: Thinkstock

Ennek következtében a jövőben a klímaváltozás hatására a hóval csupán szezonálisan borított ökoszisztémák funkciójukat csak csökkent mértékben lesznek képesek ellátni, ami veszélyezteti a szén-visszatartást és a növények termelékenységét.

Ez negatív hatással lesz a mezőgazdasági termelésre és tönkre teheti a természetes ökoszisztémákat. Broadbent úgy véli, hogy megváltoztatja a szén éves áramlását is, ami nagy eséllyel tovább fokozza a klíma melegedését.

(MTI/Hszinhua, Origó)