Egy negyventonnás óriás sodródott a kínai tengerpartra

nagy ámbráscet
Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy 18 méter hosszú és körülbelül 40 tonna súlyú nagy ámbráscetet találtak holtan a kínai Talienben, a Sárga-tenger Pekinghez legközelebb eső öble, a Pohaj-tenger sekély part menti vizében.
Vágólapra másolva!

Negyventonnás, 18 méteres nagy ámbráscetet (Physeter macrocephalus) találtak holtan a kínai tengerparton. Ám a Pohaj-tengerben igen ritkának számít a nagy ámbráscet. A Hszinhua Hírügynökség jelentése rámutat, hogy

a sekély vízben rekedt hím tengeri emlős életkora a felnőttkor és az öregkor határán lehetett a szakértők első becslései szerint.

Egy partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Marty Melville

Mivel a 18 méter hosszú és körülbelül 40 tonna súlyú állaton nem láthatók sérülések, ezért egyelőre nem tudni, mi okozhatta a halálát. A nagy ámbráscet védett fajnak számít Kínában.

Az óriási tetemet sietve egy biotechnológiai intézetbe szállították, hogy plasztináció útján tartósítsák, majd kiállítsák a talieni természettudományi múzeumban, és tengerbiológiai kutatásokat végezzenek rajta.

(MTI/Hszinhua)