Erotikus jelenetekkel is díszített, gyakorlatilag érintetlen ókori diadalkocsit találtak Pompeji ókori romvárosban Olaszországban, a páratlannak mondott leletről szombaton tájékoztatták a nyilvánosságot.

A négykerekű, vasból készített, de ón- és bronzdekorációkkal díszített, mineralizálódott fa alkatrészeket és más szerves maradványokat is tartalmazó ceremoniális szekeret egy külvárosi villa, a Pompejitől északra fekvő Civita Giuliana területén ásták ki a földből.
A tájékoztatás szerint a kocsit, amelyen egy vagy két személy részére volt hely, ünnepi alkalmakkor használták a helyi elit tagjai, például parádékon vagy körmeneteken, de lehet, hogy ezen szállították új otthonába a menyasszonyt is.A már a sokadik szenzációs leletet produkáló ásatási helyszínhez, ahonnét páratlan panoráma nyílik a Földközi-tengerre, illegális kincsvadászok vezették el a régészeket.

A különleges lelet Pompeji egykori városábólForrás: : dpa-infocom GmbH

A pompeji városfaltól 700 méterre északra fekvő villa néhány éve három ló, köztük egy felszerszámozott állat maradványaival keltett feltűnést, de megtalálták itt egy, a vulkán kitörése elől menekülő uraság és férfiszolgája hamu konzerválta tetemét is.

A diadalkocsit annak az istállónak az előterében ásták ki a földből, ahol annak idején a három lovat is találták.

A szekér megtalálását "kivételes felfedezésnek, Olaszországban páratlan, kitűnő állapotban fennmaradt leletnek" nevezte közleményében a Pompeji Régészeti Park.

A szekér úgy maradhatott fenn, hogy a Vezúv 79-es kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta a forró hamutól. A lelet túlélte az illegális sírrablók garázdálkodását is, akik alagutat fúrtak ugyan a helyhez, és el is jutottak a méretes kocsihoz, de azt nem rongálták meg.

Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak Pompejiben, ez az első ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt.

Pompeii romjai, a háttérben a VezúvvalForrás: Wikimedia Commons

Az antik világ megismerése szempontjából rendkívüli felfedezésről van szó– mondta Massimo Osanna, a régészeti park leköszönő igazgatója.

A Civita Giuliana villát 2017-ben fedezték fel, amikor az illegális ásatások ellen harcoló hatóságok kincsrablók által fúrt illegális alagutakra bukkantak. Két személy ellen, aki a lelőhely feletti házakban laknak, bírósági eljárás folyik, mert több mint 80 méternyi alagutat fúrtak a régészeti lelőhelyhez.

Pompeji újra és újra szenzációs leletekkel ejt ámulatba bennünket, és ez így lesz még sok évig, mert 20 hektárnyi terület vár feltárásra - mondta a lelettel kapcsolatban Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

((MTI/dpa/AP/Reuters/AFP))