Egy új kutatás szerint leginkább az alapján "ítélhetünk meg" egy halat, ahogy úszik. A Swansea Egyetem és az Essexi Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban arról számoltak be, hogy egyes halak mozgásának finom különbségei felhasználhatók az állatok általános személyiségének meghatározásához. Azt azonban még nem tudni, hogy ez a megközelítés hosszú távon megbízható lehet vagy sem.

Az uszonyok titkai

Azt már jól tudjuk, hogy az állatvilág meglehetősen sok személyiségtípusú egyedekből áll, és mindez igaz valamennyi fajra a hangyáktól kezdve a majmokig. Az emberekhez hasonlóan az állatok is lehetnek félénkek, energikusak, merészek vagy épp visszahúzódók, ám az Ecology and Evolution tudományos szaklapban publikált tanulmány azt mutatja, hogy ugyanez a megállapítás helytálló a halakra is.

A halak személyisége is könnyen megállapíthatóForrás: CSIRO

A halaknál ezek a mikrotulajdonságok, vagy esetünkben a mozgások olyanok, mint az aláírások: állatonként különbözőek és egyediek – magyarázta Dr. Ines Fürtbauer, a Swansea Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. – Megállapítottuk, hogy a halak ilyen jellegű „aláírása" szinte teljesen megegyezik, amikor egyszerű változtatásokat hajtottunk végre az akváriumban, például további növényeket telepítettünk.

Ugyanakkor több újdonságot is találtak a tudósok, miközben

megfigyelték a halak úszásának apró sajátosságait, ami szerintük sokat elárul a személyiségükről.

Ennek bizonyításához a pikófélék mozgását rögzítették több akváriumban, megmérve az egyedek különböző paramétereit, beleértve például, hogy milyen gyakran fordultak vagy álltak meg, és kezdtek el mozogni.

Egyszerű mozgásparaméterek mikroszemélyiségi jellemzőknek tekinthetők

A szakemberek végül arra jutottak, hogy valamennyi hal különálló és megismételhető mozgásmintákkal rendelkezett; olyannyira, hogy a csapat később megbízhatóan be tudta azonosítani az állatokat csak a mozgásuk módja alapján. A tanulmány szerzői azonban azt is megjegyezték, hogy összefüggést találtak a viselkedés és a mozgásminták között. Azok a halak, amelyek több időt töltöttek a mozgással, szívesebben kóboroltak és fedezték fel a tartályt, és nagyobb valószínűséggel töltöttek időt a „nyílt vízben" is.

Ahány hal, annyi személyiség?Forrás: https://phys.org/news/2014-01-discovery-tiktaalik-roseae-fossils-reveals.html

Eredményeink azt sugallják, hogy az egyszerű mozgásparaméterek mikroszemélyiségi jellemzőknek tekinthetők, amelyek kiterjedt, következetes egyéni különbségeket eredményeznek a viselkedésben – mutatott rá Dr. Andrew King, a Swansea Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. – Az ilyen típusú adatok ráadásul egyre szükségesebbek az állatkövető technológiák fejlődésével.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek a minták állandóak maradnak. A csapat statikus elrendezést alkalmazott a kísérleti tartályban, és csak rövid ideig figyelték meg a halakat. Azt sem tudják, hogy a környezet változásai megváltoztatnák-e mozgásmintázatukat vagy viselkedésüket.

A tudósok ezek miatt folytatják a vizsgálatokat, kiterjesztve azokat.