Ősi etruszk festmények rejtett jeleneteit leplezték le

etruszk
Egy új technika segítségével helyreállították ezt az etruszk festményt (balra) a 2500 éves "Majom sírjából", a kutatók elárulták, hogy is nézett ki valójában régen (jobbra)
Vágólapra másolva!
A tudósok a legmodernebb technikát alkalmazták ahhoz, hogy feltárják az ókori etruszkok festményeinek színes és egykor rejtett jeleneteit. A nép még Róma felemelkedése előtt élt Itáliában, amely történelemformáló szerepet vívott ki magának.
Vágólapra másolva!

Alvilági motívumokra bukkantak

A etruszk művészet többek között keleti és görög forrásból táplálkozott, amely időszámításunk előtt a 8. században nyert önálló formát. Központja a Tiberis és az Arno folyók által bezárt terület volt, és később óriási szerepet játszott a római művészet kialakulásában.

A tudósok most új részleteket tártak fel például az úgynevezett „Majom sírja" című festményen, illetve alvilági motívumokat egy másik műalkotáson.

Az etruszkok egykor igen részletgazdag festményeket készítettek, de a történelem viharos évezredei alatt a legtöbb ilyen alkotás már sokat fakult, és csak részben látható.

Egy új technika segítségével helyreállították ezt az etruszk festményt (balra) a 2500 éves "Majom sírjából", a kutatók elárulták, hogy is nézett ki valójában régen (jobbra) Forrás: Courtesy of Vincenzo Palleschi

– mondta Gloria Adinolfi, a Pegaso Srl Archeologia Arte Archeometria Kutatóintézet kutatója az Amerikai Régészeti Intézet és a Klasszikus Tanulmányok Társaságának legutóbbi konferenciáján, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

Hozzátette: egyes színek jobban megsínylik az idő múlását, mint mások, ezért ez torz képet adhat arról, hogy milyenek lehettek az ősi festmények az alkotás idején.

A zöld egyes árnyalatai például általában teljesen kifakulnak, míg a vörös gyakran megmarad.

Emiatt az utóbbi szín dominanciája „megváltoztatja a kép eredeti polikrómiájának helyes megítélését".

Az egykori színeket tudták rekonstruálni

A festmények feltárásához a tudósok az úgynevezett MHX technikát alkalmazták, amelynek során több tucat képet készítettek a látható, infravörös és ultraibolya fénysávokban, és azokat feldolgozták az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács által kifejlesztett statisztikai algoritmusok segítségével.

– magyarázta Vincenzo Palleschi, a kutatási tanács vezető kutatója.

Lírajátékost ábrázoló etruszk falfestmény Forrás: Wikimedia Commons/The Yorck Project

A csapat azonban elemezte a többi megmaradt szín maradványait is, hogy meghatározza, milyen színek voltak egykor a festményen.

A tudósok végül az MHX és a színelemzések ötvözésével feltárta az ősi etruszk festmények eltűnt jeleneteit.

Ezeken jól kirajzolódik többek között az ókori nép elképzelése az alvilágról, de több művészeti alkotáson láthatóvá váltak a sziklák, a fák és a víz. A már említett „Majom sírjában" található festményen egy majom látható egy fán, ám a kutatók most egy embert is megláttak rajta.

Szabad szemmel mindez egy vörös elmosódásnak tűnik,

ám miután az MHX és a színelemzés befejeződött, a festményen már egyértelműen látszik egy személy, annak a hajának és arcának részleteivel, aki hordoz egy tárgyat.

A csapat kutatása folyamatosan zajlik, és a jövőben még több festmény kerülhet napvilágra.