A mesterséges intelligencia segítségével készült animációkon rég nem látott arcok keltek életre: elfordítják a fejüket, mozdulataik elképesztően életszerűek és akár még mosolyognak is. A legújabb technológia immár Harry Potter varázslatos világának újságjaiban és plakátjain található mozgóképekhez hasonlóan képes az emberek fotóit rövid, rendkívül reális animációkká alakítani.

A MyHeritage oldal egy új animációs alkalmazást mutatott be február végén, amelyet az úgynevezett D-ID technológiai cég fejlesztett ki és Deep Nostalgia néven ismert, és amely lehetővé teszi a felhasználók számára a fotók animálását.
A D-ID olyan egyedi algoritmusokat tervezett, amelyek digitálisan utánozzák az emberi arc naturalisztikus mozgását, és ezeket a finom mozgásokat alkalmazzák a fényképekre, módosítva az arckifejezéseket – mutatott rá a D-ID webhely, amiről a LiveScience online tudományos portál számol be.

Amelia Earhart élethű arca az AI-nek köszönhetőenForrás: MyHeritage

Azt is elárulták, hogy az új technológia „két mesterséges intelligenciát (AI) állít szembe egymással": az egyik tartalmat állít elő, a másik pedig azt értékeli, hogy ez a tartalom mennyire utánozza jól az igazit.

Idővel az algoritmusok arra „késztetik egymást", hogy még jobb és élethűbb képet alakítsanak ki.

Az ilyen videók akár aggasztó módon is felhasználhatók: a politikai szereplők hamis beszédeitől kezdve addig, hogy a híres színésznők arcát adják hozzá a pornográf filmekben szereplő színésznők testéhez.

A Deep Nostalgia által generált videoklipek azonban csak néhány másodperc hosszúságúak, és a felvételek nem tartalmaznak beszédet, hogy megakadályozzák a mélyhamisítások kialakulását – mutatott rá a MyHeritage.

Marie és Pierre CurieForrás: Wikimedia Commons

A programozók megalkották a szem, a száj, a szemöldök, az arc és a fej mozgásának különböző kombinációit, a mesterséges intelligencia ezután megmutatta, hogyan lehet ezeket felhasználni a különböző emberek fényképein a reális mozgás illúziójának elérése érdekében. A MyHeritage szerint a technológia az arcmozdulatok különböző „csomagjait" rendeli különféle fotókhoz, az alanyok testtartásától és azok irányától függően. Az animációk eredményei azonban az eredeti kép minőségétől és a fotón szereplő személytől függően változhatnak. Az illúzió általában akkor a legélethűbb, ha az alany a kamera felé néz, és a végeredmény kevésbé lehet meggyőző, ha az algoritmusnak plusz digitális információkat kell létrehoznia, hogy létrehozzon valamit, ami hiányzott az eredeti képből, például a fogak vagy a fülek.

A MyHeritage arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a a Deep Nostalgia működését családi fotókkal teszteljék.

Addig is azonban megosztották néhány múltbeli híresség átalakított fotóját, például Emily Dickinson amerikai költőnő, Rosalind Franklin angol kémikus és röntgenkrisztallográfus, Amelia Earhart női pilóta, Marie Curie radioaktivitás úttörő kutatója, valamint Frederick Douglass abolicionista igencsak élethű arcát.