Dél-afrikai tudósok szerdán közölték, hogy az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2 néven ismert) variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is.

Gőzerővel dolgoznak a dél-afrikai variáns elleni oltóanyagon

A vérplazmaelemzésen alapuló felfedezés különösen jó hírnek számít, mivel arra enged következtetni, hogy egy kifejezetten az 501Y.V2 variáns ellen kifejlesztett oltóanyag elég lehet a védelemhez a különböző vírustörzsekkel szemben - mondták a dél-afrikai szakértők.

A koronavírus két fázisban juthat el a tüdőbeForrás: https://www.tudokozpont.hu/koronavirus-fertozes

Az emberi szervezet által a dél-afrikai mutáció ellen természetesen termelt antitestek jó eredményeket "értek el" a Brazíliában azonosított variánssal 

és a világjárvány elején megjelenő vírustörzsekkel szemben is. 

A dél-afrikai szakértők hangsúlyozták, hogy a koronavírus elleni vakcinák előállításában élen járó cégek, például a Moderna, a Pfizer, az AstraZeneca és a Johnson and Johnson már dolgoznak a dél-afrikai variánssal szembeni oltóanyag előállításán.

Nem különösebben halálos, de sokkal fertőzőbb

A dél-afrikai mutációt a világ 48 országában azonosították eddig. A Dél-afrikai Köztársaságban először, decemberben azonosított variáns, bár nem különösebben halálos a többi vírustörzshöz képest, 50 százalékkal fertőzőbb. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a dél-afrikai variáns ellenállóbbnak bizonyult az eddig kifejlesztett oltóanyagokkal szemben.

A dél-afrikai variáns ellenállóbbnak bizonyult az eddig kifejlesztett vakcinákkal szembenForrás: AFP/Joel Saget

A Dél-afrikai Köztársaságban a járvány második, karácsony környékén tapasztalt erősebb hulláma után 

sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a vírus terjedését, 

mindazonáltal az újabb megbetegedések csaknem felét a helyi variáns okozza. A csaknem 58 millió lakosú országban eddig 1 514 815 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 50 271 halálesetet regisztráltak.

(Forrás: MTI/EFE)