A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Átlag ezer ember szorul kórházi ellátásra méhcsípés miatt

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Csaknem ezer ember vesztette életét Ausztráliában méhcsípés miatt a kutatás által vizsgált időszakban ( a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérgesállattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban.

Az esetek 26 százalékában - ez 927 embert jelent -, méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra.

Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

Sokan nem veszik komolyan a méhcsípést, ami  a csípés által kiváltott allergiás roham miatt válhat végzetessé az arra érzékeny emberek számáraForrás: Stvorecz Adrián

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

A déli kontinensen él a legtöbb veszélyes mérgeskígyó

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. "

Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek"

- jegyezte meg a szakember. Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon.

A Sydney-tölcsérhálóspók (Atrax robustus) az egyik legmérgezőbb pókfajForrás: Wikimedia Commons/Londolozi

A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barnakígyók voltak a felelősek.

Ausztrália rendelkezik a legmérgezőbb tengeri állatokkal is

Harrison szerint a szárazföldön élő mérgesállatok mellett

Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is,

köztük az irukandzsi nevű medúzafaj.

A halálos mérgű kockamedúzaForrás: boxjellyfish.org

A szakember szerint ennek ellenére az érintett időszakban kevesebb mint 400 ember került kórházba ilyen tengeri állatokkal való találkozás miatt. A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az Északi területen volt a legmagasabb és az Ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb.

(Forrás: MTI/Hszinhua)